Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tropický cyklón Freddy si v Mozambiku a Malawi už vyžiadal 66 obetí: Prezident vyhlásil stav katastrofy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Rafiq Maqbool)

BLANTYRE - Najmenej 15 obetí na životoch si vyžiadala cyklóna Freddy v Malawi a Mozambiku. Do oboch týchto krajín juhovýchodnej Afriky priniesla prudké dažde a silný vietor, oznámili v pondelok tamojšie úrady.

Polícia v Malawi spresnila, že v oblasti okolo mesta Blantyre na juhu krajiny, kde silný dážď vyvolal povodne, zahynulo 11 ľudí, kým 16 ďalších je naďalej nezvestných. Informujeo tom agentúra AFP.

Očakáva sa, že počet obetí ešte stúpne

Štyri ďalšie osoby prišli o život podľa miestnych úradov v susednom Mozambiku, na ktorý cyklóna udrela dvakrát a ešte tam stále zisťujú rozsah deštrukcie. Očakáva sa, že počet obetí ešte stúpne. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) sa cyklóna Freddy, ktorá sa ešte počas prvého februárového týždňa sformovala pri severozápadnom pobreží Austrálie, pravdepodobne stane najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou od začiatku záznamov, píše AFP.

Počet obetí cyklóny Freddy stúpol na 66, nezvestných je stále 16 ľudí

Najmenej 66 obetí hlásili v pondelok úrady v meste Blantyre v Malawi po vyčíňaní cyklóny Freddy, uviedol malawijský Červený kríž. "V Malawi zahynulo 66 ľudí, 93 utrpelo zranenia a 16 osôb je nezvestných," napísal na sociálnej sieti malawijský Červený kríž, ktorý pomáha so záchrannými prácami.

Cyklóna Freddy, ktorá sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie, zasiahla cez víkend aj susedný Mozambik, kde silný vietor strhával strechy budov a silný dážď tam spôsobil povodne, napísala agentúra Reuters. Z Mozambiku v pondelok priebežne hlásili najmenej štyri obete, no úplný rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Očakáva sa, že počet obetí tam ešte stúpne.

Africký kontinent zasiahla za uplynulé týždne už druhýkrát

Freddy je podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) historicky jednou z najsilnejších tropických búrok na južnej pologuli. Africký kontinent zasiahla za uplynulé týždne už druhýkrát. Freddy sa s veľkou pravdepodobnosťou stane najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou od začiatku záznamov.

Prezident vyhlásil pre vyčíňanie cyklóny Freddy stav katastrofy

Prezident Malawi Lazarus Chakwera v pondelok vyhlásil stav katastrofy vo viacerých južných okresoch po tom, ako krajinu zasiahla tropická cyklóna Freddy. V južnej časti Malawi vyvolali silné dažde ničivé povodne. Počasie si v tejto krajine juhovýchodnej Afriky vyžiadalo najmenej 66 ľudských životov. Jednou z najviac zasiahnutých oblastí je mesto Blantyre, povodne tam zničili aj desiatky domov.

Cyklóna Freddy sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie. Počas víkendu zasiahla Mozambik, kde silný vietor strhával strechy budov a intenzívny dážď vyvolal povodne. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) ide historicky o jednu z najsilnejších tropických búrok na južnej pologuli. Africký kontinent zasiahla za uplynulé týždne už druhýkrát. Freddy sa s veľkou pravdepodobnosťou stane najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou od začiatku meteorologických záznamov.

Viac o téme: ObeteMozambikMalawiCyklóna Freddy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu