Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezident Malawi požiadal po tragickej cyklóne o medzinárodnú pomoc

Cykóna Freddy si vyžiadala už 225 obetí Zobraziť galériu (2)
Cykóna Freddy si vyžiadala už 225 obetí (Zdroj: SITA/AP Photo/Thoko Chikondi)

BLANTYRE - Prezident Malawi Lazarus Chakwera v stredu požiadal o ďalšiu medzinárodnú pomoc pri zmierňovaní "národnej tragédie", ktorú spôsobila ničivá tropická cyklóna Freddy. Prezident tiež navštívil počasím postihnuté oblasti,

Silné dažde vyvolali obrovské povodne a zosuvy pôdy v južnej časti Malawi. "Žiadam medzinárodných partnerov a darcov o viac pomoci, pretože čelíme skaze a škodám spôsobeným tropickou cyklónou Freddy," povedal Chakwera na pohrebe obetí v meste Blyntare, ktoré patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. Povodne tam zničili aj desiatky domov.

Cykóna Freddy si vyžiadala už 225 obetí
Zobraziť galériu (2)
Cykóna Freddy si vyžiadala už 225 obetí  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thoko Chikondi)

Počet obetí tropickej cyklóny stúpol v stredu na 225. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na úrad pre zvládanie mimoriadnych situácií. Ešte v utorok hlásil 190 obetí. Zranenia utrpelo podľa miestnych úradov ďalších 707 ľudí, 41 osôb je stále nezvestných. Vo viacerých častiach tejto krajiny juhovýchodnej Afriky aj v susednom Mozambiku, naďalej silno prší.

Cyklóna Freddy sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa

Cyklóna Freddy sa sformovala ešte počas prvého februárového týždňa pri severozápadnom pobreží Austrálie.Na ostrov Madagaskar dorazila prvýkrát 21. februára, odtiaľ sa presunula do Mozambiku a neskôr nad Indický oceán. Nad Mozambik sa opäť vrátila 11. marca, pričom napáchala rozsiahle škody, následne zasiahla aj Malawi. Celkový rozsah škôd či počet obetí, ktoré si táto cyklóna vyžiadala v Mozambiku, dosiaľ nie je známy. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) ide historicky o jednu z najsilnejších tropických búrok na južnej pologuli.

Viac o téme: PrezidentMalawiFreddyMedzinárodná pomocCyklóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu