Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poľský súd oslobodil 32 ľudí, ktorí počas omše demonštrovali za práva žien

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský súd v pondelok oslobodil spod obvinení skupinu 32 ľudí, ktorí v roku 2020 počas omše v katedrále v Poznani protestovali proti obmedzovaniu práv žien na interrupcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

V Poľsku vypukli koncom roka 2020 masové protesty ako reakcia na rozhodnutie ústavného súdu, ktorý v októbri 2020 ešte viac obmedzil prípady, kedy môžu ženy podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva. Týmto verdiktom sa postavil na stranu konzervatívnej pravicovej vlády a interrupcie vykonávané z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu označil za protiústavné. 

Aktuálne tak poľská legislatíva, ktorá bola v tomto smere aj predtým veľmi prísna, umožňuje vykonávanie interrupcií už len v prípadoch, ak tehotenstvo ohrozuje život, zdravie či duševný stav matky, alebo ak je tehotenstvo výsledkom zločinu, napr. znásilnenia či incestu. Niekoľko dní po verdikte ústavného súdu narušilo 32 demonštrantov omšu prebiehajúcu v katedrále v Poznani. S transparentmi žiadajúcimi právo na interrupciu sa postavili pred oltár, pričom vykrikovali heslá ako "Máme toho dosť!".

Dôkazy nepreukázali zlý úmysel demonštrantov

Prokuratúra tvrdila, že demonštranti "spoločne a so zlým úmyslom narušili verejné vykonávanie náboženského obradu". Za takýto trestný čin im v prípade usvedčenia hrozila finančná pokuta, obmedzenia slobody pohybu či dvojročné väzenie, približuje PAP. Súd v Poznani v pondelok poukázal na skutočnosť, že po zmienenom rozhodnutí ústavného súdu sa "celou krajinou prehnala" vlna demonštrácií.

Sudkyňa pritom tvrdila, že získané dôkazy nepreukázali zlý úmysel demonštrantov, ktorí podľa jej slov len chceli vyjadriť svoju nespokojnosť s predmetným verdiktom. Protest si podľa jej slov zachoval "vážnosť a dôstojnosť", pričom demonštranti si na svoj čin vybrali okamih kázne. Ich heslá však podľa sudkyne "nepodnecovali nenávisť ani neútočili na náboženstvo hanlivým spôsobom".

Viac o téme: DemonštráciaOmšaPráva žien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu