Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Joe Biden udelil Medailu cti 83-ročnému veteránovi z Vietnamu: Ide o najvyššie vojenské vyznamenanie

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v piatok udelil Medailu cti bývalému príslušníkovi špeciálnych jednotiek Parisovi Davisovi za odvahu počas vojny vo Vietname. Davis v roku 1965 pomohol k záchrane troch amerických vojakov. Informujú o tom správy z agentúry AP a stanice CNN.

Plukovník vo výslužbe Paris Davis (83) slúžil v špeciálnych jednotkách americkej armády známej ako zelené barety (Green Berets). Bol jedným z prvých dôstojníkov tmavej pleti, ktorý v boji viedol tím špeciálnych jednotiek. Biden ho na slávnostnom odovzdávaní v Bielom dome označil za "skutočného hrdinu krajiny" a vyzdvihol jeho mimoriadnu statočnosť.

V tom čase kapitán v júni 1965 zachránil troch vojakov pred zajatím

V tom čase kapitán v júni 1965 zachránil troch vojakov pred zajatím, pričom on sám v takmer 19-hodinovom boji proti severovietnamským vojakom utrpel viacero zranení. Po prílete amerického vrtuľníka odmietol odvoz a pokračoval v streľbe na nepriateľa, kým sa zdravotníci starali o jeho mužov.

Davis sa narodil 6. mája 1939, do armády vstúpil v roku 1959. V roku 1960 absolvoval parašutistický výcvik a výcvik "rangerov", o dva roky neskôr výcvik špeciálnych jednotiek. Do výslužby odišiel v roku 1985 s hodnosťou plukovníka. Získal viacero vyznamenaní vrátane striebornej hviezdy, bronzovej hviezdy za odvahu, či purpurové srdce.

Medaila cti je najvyššie vojenské vyznamenanie

Medaila cti (Medal of Honor) je najvyššie vojenské vyznamenanie, ktoré v mene amerického Kongresu udeľuje prezident USA. Je určené len pre príslušníkov amerických ozbrojených síl, ktorí preukázali mimoriadnu udatnosť a nebojácnosť pri činoch nad rámec svojich povinnosti, píše na svojej webovej stránke americké ministerstvo obrany.

Viac o téme: VeteránUSAVietnamJoe BidenParis Davis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu