Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rodičia v Španielsku zažalovali zdravotnú sestru za imitáciu očkovania ich detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Štyridsaťdva rodín v Španielsku podalo žalobu na zdravotnú sestru, pretože predstierala podanie bežných očkovacích látok ich deťom. Vo štvrtok to oznámil právnik rodín Aitzol Asla. TASR informuje podľa agentúry AP.

Zdravotná sestra pracovala 18 mesiacov na vládnej klinike v prístavnom meste Santurtzi v Baskicku na severe Španielska, uviedol právnik. Regionálny zdravotnícky úrad začal vlani v októbri vyšetrovanie, pretože dostal na jej správanie sťažnosti. Keď rodičia priviedli deti na očkovanie, zdravotná sestra im vpichla vakcínu "veľmi ticho, veľmi rýchlo" a potom "hodila ampulku rovno do smetného koša", povedal Asla. Podľa neho niektorí rodičia "videli, že ampulka je stále plná". Ošetrovateľka sa tiež často o vakcínach vyjadrovala znevažujúco.

Chýbali protilátky

Keď predstavitelia zdravotníctva otestovali krv detí, zistili, že mnohé nemajú protilátky, ktoré sa po podaní vakcíny očakávajú. Totožnosť zdravotníčky nebola zverejnená. Žaloba sa zameriava na falšovanie záznamov o očkovaní a tiež na zlé zaobchádzanie s verejnými financiami, keďže nepoužité liečivá boli odhadzované. Okrem žalujúcich rodín sa prípad týka asi 400 detí, píšu španielske médiá.

Žaloba bola podaná minulý mesiac. Rodiny podľa právnika chcú, aby zdravotnej sestre zakázali prácu vo verejnej zdravotnom systéme. Názory proti očkovaniu sú vo všeobecnosti v Španielsku zriedkavé. V krajine je po Portugalsku druhá najvyššia miera dôvery verejnosti voči vakcínam, ako ukázala vlani zverejnená štatistika EÚ. Štatistika španielskej vlády zasa ukazuje, že vyše 90-percent najmenších detí absolvovalo väčšinu očkovaní.

Viac o téme: DetiVírusOčkovanieSestraŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu