Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rázne vyjadrenie prezidenta Zelenského: Putina zabije niekto z jeho blízkych ľudí, je to len otázka času!

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny (Zdroj: Youtube/СВІТ НАВИВОРІТ)

KYJEV – Minulý týždeň sa vojna na Ukrajine pretiahla do druhého roka. Písal sa 24. február 2022, keď ruské vojská podnikli inváziu na nič netušiaceho suseda. Prezident útočiacej krajiny Vladimir Putin nazval tento akt "špeciálnou vojenskou operáciou". Vojna naďalej pokračuje a Kremeľ to znepokojuje čoraz viac. Putinovi dôveruje čoraz menej ľudí a je si toho vedomý aj Západ.

archívne video

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine prešiel rok (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vydal rok od vypuknutia vojny na Ukrajine dokument pod názvom "Rok", v ktorom hovorí, že režim jeho ruského nepriateľa je krehký a vlastní ľudia (Rusi) nájdu spôsob, ako "tohto vraha zabiť". Zelenskyj poukazuje na to, že Putina zabije niekto z jeho najbližších spolupracovníkov, informuje The Times of Israel. "Pre vojnu na Ukrajine je to nevyhnutné riešenie. Tento vývoj je len otázkou času," dodal ukrajinský prezident. Dokument bol zverejnený novinárom Dmytrom Komarovom v piatok 24. februára, rok od invázie na Ukrajinu. 

Zelenskyj sa ďalej vyjadruje, že jedného dňa príde okamih, keď v Rusku pocítia krehkosť Putinovho režimu. "Dravce zožerú svojho pána. Budú však potrebovať zámienku, aby sa to dalo uskutočniť a bolo im napokon odpustené. Spomenú si na Komarova a Zelenského. Bude to fungovať? Áno, bude. Kedy sa tak stane, to bohužiaľ neviem," uvádza sa v dokumente. Komarov bol dokonca aj na prehliadke podzemného bunkra, kde Zelenskyj žije a odkiaľ riadi svoje vojsko.  

Frustrácia

Vojna je nákladná pre obidve strany, no Rusku ako agresorovi už dochádza trpezlivosť. Mala to byť rýchla operácia, ktorá bola naplánovaná na niekoľko dní, prípadne týždňov. Kremeľ je však každým dňom čoraz viac znechutený. Ako koncom minulého roka uvádzali americké zdroje, Putinovi najbližší spojenci sú už frustrovaní a obávajú sa, že ohľadom vojny na Ukrajine nemá ich vodca žiadne východisko. Rusi nedokážu predpovedať, čo sa stane.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Istý ruský miliardár, ktorý má vplyv v najvyšších ruských politických kruhoch, sa vyjadril, že okolo Putina panuje obrovská frustrácia. "Očividne nevie, čo má robiť," dodal. Rusko je okrem toho krajina, ktorá bola za minulý rok najviac postihnutá sankciami na celom svete. Výsledok hovorí jasnou rečou. Na agresora uvalilo sankcie 30 krajín, ktoré spolu tvoria polovicu svetovej ekonomiky. Napriek tomu sa ruská ekonomika ešte nepoložila. Zelenskyj sa nemieni vzdať nepriateľovi ani po roku neutíchajúcich bojov. "Toto je naša zem, naši ľudia. Ukrajinská vlajka bude viať v každom kúte Ukrajiny," vyjadril sa ukrajinský prezident na záver. 


 

Viac o téme: DokumentVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineRokVýročie bojovDmytro Komarov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu