Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty štvrtý (3. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Spojené štáty neposkytujú Ukrajine spravodajské informácie o cieľoch útokov v Rusku. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol Pentagón, ktorý obvinenia Moskvy označil za nezmysel.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 372

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 372 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Americký prezident Joe Biden ocenil v piatok pomoc, ktorú Nemecko na čele s kancelárom Olafom Scholzom preukazuje Ukrajine vo vojne proti Rusku. 

"Poskytli ste Ukrajine kľúčovú vojenskú podporu a viete, povedal by som, že okrem vojenskej pomoci je intenzívna aj morálna podpora, ktorú Ukrajincom preukazujete. Doma ste zaviedli zmeny - zvýšenie výdavkov na obranu a diverzifikáciu od ruských energetických zdrojov. Viem, že to nebolo jednoduché," povedal Biden po stretnutí so Scholzom v Bielom dome.

Zároveň poďakoval Scholzovi za pomoc s "udržiavaním nátlaku" na ruského prezidenta Vladimira Putina. "Ako spojenci v NATO robíme alianciu silnejšou a schopnejšou," dodal Biden. Scholz po stretnutí uviedol, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude potrebné.

21:50 Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v piatok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.Garland pricestoval do ukrajinského Ľvova na pozvanie ukrajinského generálneho prokurátora. Zúčastnil sa tam na konferencii s názvom United for Justice. Jeho cestu verejne neoznámili z bezpečnostných dôvodov.

        

Garland podľa predstaviteľa ministerstva spravodlivosti absolvoval "niekoľko stretnutí" a potvrdil odhodlanie USA vyvodiť voči Rusku zodpovednosť za zločiny spáchané počas invázie na Ukrajinu.

21:19 Srbsko v piatok poprelo vývoz zbraní na Ukrajinu. Reagovalo tak na žiadosť Ruska o vysvetlenie tvrdení, že Belehrad dodal Ukrajine tisíce rakiet. Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačić uviedol, že Srbsko od začiatku vojny na Ukrajine nedodalo zbrane ani jednej zo strán konfliktu. "Keďže moje ministerstvo schvaľuje vývoz (zbraní), viem to zhodnotiť. Srbsko nedodáva vojenské vybavenie žiadnej krajine, o ktorej si myslíme, že by to predstavovalo akýkoľvek problém," uviedol Dačić.

Ivica Dačič
Zobraziť galériu (7)
Ivica Dačič  (Zdroj: SITA)

Ruské internetové noviny Mash blízke Kremľu v pondelok obvinili Belehrad, že na Ukrajinu dodal muníciu pre raketové systémy GRAD. Dodanie 3500 kusov rakiet typu M21 sa malo údajne uskutočniť cez Turecko a Slovensko. Srbské médiá citovali server, podľa ktorého Srbsko tieto zbrane prostredníctvom kanadskej firmy vyviezlo do Turecka, ktoré ich následne za pomoci americkej firmy cez Slovensko vyviezlo na Ukrajinu. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vyjadrila vo štvrtok nad týmito správami "hlboké znepokojenie".

20:51 Bieloruský diktátor Alexander Lukašenko je na štátnej návšteve v Pekingu a tvrdí, že „ani jeden problém na svete nemožno vyriešiť bez Číny“.

20:30 Ukrajina momentálne dokáže vyrobiť toľko energie, koľko potrebuje, a to aj napriek značným škodám, ktoré napáchali ruské útoky. Potrebuje však lepšie zabezpečiť svoju energetickú sieť, a to vrátane výstavby podzemných krytov, aby ju ochránili pred ďalšími útokmi. Povedal to v piatok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Nový premiér Ukrajiny Denys Šmyhaľ
Zobraziť galériu (7)
Nový premiér Ukrajiny Denys Šmyhaľ  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Šmyhaľ na tlačovej konferencii povedal, že počas zimy bolo pri ruských raketových a dronových útokoch poškodených 40 - 50 percent z ukrajinskej energetickej siete. Milióny ľudí sa preto ocitli bez prúdu, Ukrajina však bola schopná rýchlo škody opraviť, čiastočne vďaka zariadeniam, ktoré jej v rámci pomoci poslal Západ.

20:01 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov dolárov (376 miliónov eur). Oznámil to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Nový balík bude obsahovať muníciu aj mostné tanky, ktoré uľahčia ukrajinskej armáde prekonávanie riek a ďalších prekážok. 

Mostné tanky typu AVLB nemajú klasickú vežu s kanónom. Na tankovom podvozku nesú rozložiteľný kovový mostný systém a budú vyslané na frontovú líniu. Sky News uvádza, že takýto typ obrneného vozidla, ktoré dokáže uložiť most aj v problematickom teréne, bude na Ukrajinu doručené vôbec prvýkrát.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Britský vojenský expert Michael Clarke uviedol, že ide "na 90 percent o útočnú zbraň" používanú pri postupe vpred, na rýchle prekonanie malých prekážok. USA podľa očakávaní Clarka pošlú Ukrajine osem takýchto tankov.

"Tento balík pomoci zahŕňa ďalšiu muníciu pre americké raketomety HIMARS a húfnice, ktoré Ukrajina účinne využíva na obranu, ako aj muníciu do bojových vozidiel pechoty Bradley, mostné tanky, muníciu na demoláciu a ďalšie vojenské vybavenie, výcvik a ďalšiu podporu," uvádza Blinken vo vyhlásení, z ktorého cituje denník The Guardian.

19:51 Bitka o Bakhmut pokračuje.Podľa Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl ukrajinská armáda za posledných 24 hodín úspešne odrazila početné útoky v okolí Vasjukivky, Dubova-Vasylivky a Bakhmutu v Doneckej oblasti.

19:40 Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na niekoľkých ruských občanov spojených so zadržiavaním popredného kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu. Ten je už takmer rok vo väzbe, pretože prehovoril proti vojne na Ukrajine. 

Na sankčný zoznam Spojené štáty v piatok zaradili námestníka ruského ministra spravodlivosti Olega Sviridenka, moskovskú sudkyňu Jelenu Lenskú, moskovského sudcu Andreja Zadačina, dvoch ďalších sudcov Dianu Miščenkovú a Iľju Kozlova a nezávislého experta Danila Michejeva - svedka ruskej vlády v prípade proti Kara-Murzovi.

"Spojené štáty opakujú svoju výzvu na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Kara-Murzu a sú odhodlané zaistiť, že snahy (ruského prezidenta) Vladimira Putina o umlčanie kritikov nebudú úspešné," uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Kara-Murza bol zatknutý vlani v apríli a bol označený za "zahraničného agenta". V súčasnosti je zadržiavaný na základe podozrení, že šíril nepravdivé informácie o ruských ozbrojených silách. Hrozí mu vyše 30 rokov väzenia.

19:30 Polícia Chersonskej oblasti oznámila, že policajné auto, ktoré sa dostalo pod paľbu 3. marca, bolo „prešpikované šrapnelom“ a z dobrovoľníckeho auta „zostala iba kopa kovu“. Zranených previezli do nemocnice.

19:12 Okupanti určili Melitopol za hlavné mesto Záporožskej oblasti. Ruským jednotkám sa od jesene nepodarilo dobyť mesto Záporoží a teraz si uvedomili, že sa im to nepodarí.

18:55 Ruské jednotky ostreľovali Sumskú oblasť, pričom zabili jedného civilistu. 73-ročného muža zabil na svojom dvore ruský granát počas útoku na Sumskú oblasť, informovala generálna prokuratúra.

18:14 Moment pádu ruského SU-34 pri Yenakiieve.

18:00 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že spolu so spoločnosťou Enel spúšťa projekt "Lúč nádeje". Ide o prvý krok v rámci širšej iniciatívy darovania solárnych panelov pre Ukrajinu. Dodávku solárnych panelov oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová počas návštevy Kyjeva začiatkom februára.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (7)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Darované solárne panely pokryjú 11.400 štvorcových metrov

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová, generálny riaditeľ Enelu Francesco Starace a ukrajinský minister energetiky German Galuščenko sa v piatok stretli na online podujatí. V jeho rámci privítali záväzok spoločnosti Enel darovať Ukrajine 5700 solárnych panelov, každý s výkonom 350 wattov. Celkový výkon darovanej fotovoltiky dosiahne 2 MW. Darované solárne panely pokryjú 11.400 štvorcových metrov strešnej plochy a budú rozdelených medzi rôzne mestá a verejné budovy na Ukrajine. Ich dodanie je naplánované na leto.

17:40 Putinov minister počas svojho prejavu v Naí Dillí vyhlásil, že vojna bola spustená proti Rusku a snažia sa ju zastaviť. V reakcii na ho publikum zosmiešňovalo.

17:10 Prezident Volodymyr Zelenskyj, lotyšský prezident Egils Levits a ich prvé dámy si 3. marca uctili pamiatku padlých ukrajinských vojakov na Lyčakovskom cintoríne, informovala kancelária prezidenta.

17:00 V Moskve bol zabitý jeden z tvorcov ruskej vakcíny "Sputnik V".Uškrtil ho „prenajímateľ“, s ktorým sa vedec po zábavnej noci nedohodol na cene. Andrei Botikov pracoval ako vedúci výskumník v Centre epidemiológie a mikrobiológie.

16:45 Zábery z miesta havárie v Yenakiieve. Mínus jeden SU-34 od útočníkov, ale piloti neboli zranení.

16:30 uský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok dekrét umožňujúci odvolať riaditeľa a akcionárov akejkoľvek firmy, ktorá nesplní štátne obranné zákazky v podmienkach stanného práva. Dekrét tiež umožní ruskému ministerstvu priemyslu a obchodu vymenovať do vedenia takejto firmy správcu.

 Nový dekrét sa bude vzťahovať na spoločnosti, ktoré "porušujú svoje záväzky vyplývajúce zo štátnych zmlúv, čo zahŕňa aj neschopnosť garantovať dodacie lehoty".Putin v októbri oznámil, že vyhlasuje stanné právo v štyroch ukrajinských oblastiach čiastočne ovládaných ruskou armádou, ktoré Moskva vlani anektovala. Ruskú anexiu pritom väčšina krajín považuje za nelegálnu.

16:03 Veliteľ ukrajinských pozemných síl prichádza do Bakhmutu.Generálplukovník Oleksandr Syrskyi, veliteľ pozemných síl Ukrajiny, pricestoval do Bachmutu v Doneckej oblasti, aby navštívil veliteľské stanovištia v meste v prvej línii.

15:23 Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most vo vnútri obliehaného mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Na sociálnych sieťach sa v piatok šírilo video zachytávajúce kontrolovanú explóziu, ktoré overila americká televízia CNN metódou geolokácie. S videom sa šírili aj neoverené informácie, že výbuch mosta nad riekou Bachmutka naznačuje prípravu Kyjeva na stiahnutie sa z mesta.

V meste operuje ukrajinská 46. brigáda, ktorá tieto informácie poprela a vysvetlila, že most bol už nepoužiteľný. "Most, ktorý je teraz ukazovaný ako dôkaz, že odchádzame, bol do vzduchu vyhodený už dávno. Tí, čo sú v Bachmute, to vedia. Teraz sme ešte urobili kontrolovaný odstrel. Nešírte paniku. A áno, človek tam môže prekročiť rieku aj bez mosta," uviedli predstavitelia 46. brigády.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok oznámil, že jeho muži "prakticky obkľúčili" Bachmut. O jeho dobytie sa Rusko neúspešne pokúša už niekoľko mesiacov. Pravdivosť vyhlásenia nebolo možné nezávisle overiť.

15:06 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné konanie vo veci útoku na Brjanskú oblasť. Operáciu sabotérov nazvali „teroristický útok“. 

14:48 Rusi počas okupácie Chersonského regiónu vybavili asi 20 mučiarní. Prešli nimi stovky civilistov podozrivých z nelojálnosti voči okupačným orgánom. Na chode komôr sa podieľal spolupracovník Saldo.

14:15 Putin sa dnes stretne so stálymi členmi Bezpečnostnej rady v súvislosti so sabotážou v Brjanskej oblasti. Bude sa konať za zatvorenými dverami.

13:45 Bakhmut navštívil generálplukovník Oleksandr Syrskyi.

13:23 Krajiny EÚ zvýšia dodávky delostreleckých granátov na Ukrajinu v rámci oznámeného kompenzačného programu EÚ.

13:22 Telo 17 padlých ukrajinských obrancov bolo vrátené z vlastníctva ruských síl v rámci ďalšieho prevozu, ktorý zorganizoval Úrad komisára pre nezvestné osoby, informovalo dnes ministerstvo pre reintegráciu.

12:41 Poľská ministerka životného prostredia a klímy Anna Moskwová žiada, aby bolo Rusko vylúčené z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Ako dôvod uvádza ruskú agresiu na Ukrajine, informuje agentúra PAP.

12:30 Nemecko požiadalo Švajčiarsko, aby mu odpredalo časť svojich tankov typu Leopard 2. Takýto kontrakt by umožnil Berlínu zintenzívniť vojenskú pomoc Kyjevu, hoci tanky kúpené od Švajčiarska by na Ukrajinu dodané neboli. Uviedli to v piatok švajčiarske noviny Blick, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

12:00 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že Rusko podnikne určité opatrenia na zabránenie cezhraničnému prechodu diverzantov na svoje územie. Zároveň vystríhal krajiny Západu pred dodávaním ďalších zbraní pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

11:01 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 3. marcu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

11:00 O napätie medzi tradičnými spojencami Srbskom a Ruskom sa postarali nedávne tvrdenia o údajných dodávkach srbských zbraní Ukrajine. Moskva od Belehradu v tejto súvislosti požaduje oficiálne stanovisko, citoval vo štvrtok večer hovorkyňu ruského rezortu diplomacie Mariju Zacharovovú srbský internetový portál TV N1. TASR informuje v piatok na základe správy agentúry APA.

10:01 Na najmenej päť sa v piatok zvýšil počet obetí štvrtkového ruského raketového útoku na bytovku v meste Záporožie ležiace na juhu Ukrajiny. V troskách sa našli ďalšie dve telá, oznámila ukrajinská civilná ochrana. TASR informuje na základe správy agentúr DPA a Ukrinform.

10:00 Bojovníci ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina "prakticky obkľúčili" východoukrajinské mesto Bachmut, o dobytie ktorého sa Rusko neúspešne pokúša už niekoľko mesiacov. V piatok to vyhlásil šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, informuje TASR na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian. Pravdivosť Prigožinovho vyhlásenia nebolo možné nezávisle overiť.

9:13 V Kyjeve a v celej krajine bol predčasne aktivovaný poplach pred leteckým útokom.

9:12 Dvaja muži z amerického štátu Kansas boli vo štvrtok zatknutí na príkaz amerického ministerstva spravodlivosti pre obvinenia z nelegálneho vývozu technológií využiteľných v leteckej doprave do Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AP.

8:20 Včera večer v Kolomne (Moskovská oblasť) miestni obyvatelia počuli hlasný zvuk výbuchu. Na miesto vyrazili záchranné zložky, ale žiadne stopy po výbuchu sa nenašli. Ministerstvo pre mimoriadne situácie naznačilo, že vo vzduchu mohol vybuchnúť dron.

8:19 Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe informoval o tom, že Kremeľ sa naďalej spolieha na obavy z jadrovej eskalácie, aby odradil Západ od poskytovania pomoci Ukrajine.

7:12 Spojené štáty "nemajú indikácie", podľa ktorých by sa Čína rozhodla zásobovať zbraňami Rusko, táto možnosť však naďalej "zostáva na stole", uviedol vo štvrtok Biely dom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

7:11 Podľa správy generálneho štábu z 2. marca ukrajinské vzdušné sily za posledný deň zostrelili jedno ruské lietadlo Su-25, jeden vrtuľník Mi-24 a sedem bezpilotných lietadiel.

6:27 Spojené štáty organizujú na americkej vojenskej základni v nemeckom meste Wiesbaden niekoľkodňové simulované cvičenia pre príslušníkov ukrajinskej armády. Zamerané sú na plánovanie ďalšieho postupu a nadchádzajúcich rozhodnutí na bojisku, pričom sa počas nich skúšajú rozličné scenáre. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

6:26 "K dnešnému dňu je počet našich obrancov, ktorých odvaha a účinnosť boli ocenené štátnymi vyznamenaniami, viac ako 40 000," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj vo večernom prejave 2. marca.

6:25 Pri ruskom útoku na dedinu Podoly v Kupianskom okrese Charkovskej oblasti zahynula staršia žena, informoval 2. marca Andrij Kanaševič, úradujúci náčelník vojenskej správy okresu.

USA neposkytujú Ukrajine spravodajské informácie o cieľoch v Rusku, tvrdí Pentagon

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň varoval Západ pred vojnou na Ukrajine a oznámil pozastavenie účasti Ruska na novej zmluve START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a nosičov. Dôvodom je podľa Kremľa údajná priama účasť Západu na pokusoch o útok na strategické letecké základne priamo v Rusku. "Nemám žiadne informácie o tom, či Ukrajinci uskutočnili alebo neuskutočnili takéto operácie, to by som vám spomenul," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder.

Príhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina
Zobraziť galériu (7)
Príhovor prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina  (Zdroj: SITA/AP/Pavel Bednyakov)

"S určitosťou môžem povedať, že predstava, že USA poskytujú Ukrajincom spravodajské alebo iné informácie o tom, aby sa zamerali na miesta vo vnútri Ruska, je nezmyselná. Nie sme vo vojne s Ruskom, ani sa o vojnu s Ruskom neusilujeme," povedal Ryder. Kyjev sa k rôznym incidentom a zásahom strategických a vojenských cieľov v Rusku nevyjadril, hoci v mnohých prípadoch možno predpokladať, že za nimi stoja ukrajinské sily.

Brazílsky prezident hovoril so Zelenským o mierovom úsilí

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vo štvrtok počas rozhovoru s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý sa konal cez videospojenie, prisľúbil, že bude na krajiny apelovať, aby sa pripojili k mierovým rozhovorom s cieľom ukončiť konflikt medzi Moskvou a Kyjevom. Informovala agentúra Reuters. "Znova som potvrdil túžbu Brazílie hovoriť s inými krajinami a podieľať sa na akejkoľvek iniciatíve súvisiacej s budovaním mieru a dialógu," uviedol Lula da Silva na Twitteri po videohovore s prezidentom Ukrajiny. "Zdôraznili sme dôležitosť presadzovania princípu suverenity a územnej celistvosti štátov," napísal podľa agentúry AFP v tvíte Zelenskyj. "Diskutovali sme aj o diplomatickom úsilí prinavrátiť mier Ukrajine a svetu," dodal.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ľavicový brazílsky líder podporuje vytvorenie skupiny krajín, ktoré by mohli sprostredkovať mierové riešenie vojenského konfliktu na Ukrajine. Lula odmietol dodať Kyjevu delostreleckú muníciu nemeckej výroby, ktorú Brazília vlastní, pričom to zdôvodnil politikou prísnej neutrality. Uviedol ale, že Rusko spravilo chybu, keď napadlo nezávislý štát. Počas svojej januárovej návštevy USA Lula vyzval na nájdenie riešenia o ukončení ofenzívy ruských síl prostredníctvom rokovaní. Do tohto úsilia by sa mali podľa neho zapojiť viacerí neutrálni globálni hráči. Zelenskyj v čase, keď ruská invázia trvá už vyše roka, vyzval na uskutočnenie summitu s lídrami latinskoamerických krajín.

Povedal, že na takýto summit by bol ochotný prísť osobne. Lula vo vlaňajšom rozhovore pre magazín Time v čase, keď bol ešte prezidentským kandidátom, povedal, že za konflikt sú zodpovední šéf Kremľa Vladimir Putin a tiež Zelenskyj. Lula vtedy poznamenal, že Zelenskyj "chcel vojnu", a ak to tak nebolo, tak "by bol rokoval o niečo viac". Napriek tomu vtedy Lula uviedol, že Rusko spravilo chybu, keď zaútočilo na Ukrajinu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu