Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zával v povrchovej bani: Čína hlási dvoch mŕtvych a vyše 50 nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING — Viac ako 50 baníkov je nezvestných po tom, ako sa v stredu na severe Číny v regióne Vnútorné Mongolsko zrútila povrchová uhoľná baňa. Zahynuli najmenej dvaja ľudia. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP, ktoré sa odvolávajú na čínske médiá.

Záchranárom sa podarilo spod sutín vytiahnuť troch ľudí, z ktorých dvaja už nevykazovali známky života. K incidentu došlo popoludní miestneho času. Nezvestných je celkovo 53 osôb. Zával nastal v "rozsiahlej oblasti" povrchovej bane, ktorú prevádzkuje spoločnosť Xinjing Coal Mining Company. Čínsky prezident Si Ťin-pching nariadil úradom, aby "urobili všetko pri pátraní a záchrane nezvestných". Na miesto bolo vyslaných osem záchranárskych tímov s viac ako 300 pracovníkmi a 129 záchranárskych vozidiel.

Vnútorné Mongolsko je kľúčovým regiónom pre ťažbu uhlia a iných nerastných surovín v Číne. Podľa kritikov však táto činnosť vážne narušila tamojšiu pôvodnú krajinu tvorenú horami, trávnatými stepamí a púšťami.Čína sa pri výrobe energie v prevažnej miere spolieha na uhlie. Počet smrteľných banských nehôd sa snaží znížiť väčším dôrazom na bezpečnosť a zatváraním menších prevádzok, ktoré nemajú potrebné vybavenie.

Často dochádza aj k utopeniam, keď baníci preniknú do zaplavených šácht

Väčšinu úmrtí čínskych baníkov majú na svedomí výbuchy nahromadeného metánu a uhoľného prachu. Často dochádza aj k utopeniam, keď baníci preniknú do zaplavených šácht. V Číne v uplynulých mesiacoch zaznamenali množstvo nehôd so smrteľnými následkami v priemysle a stavebníctve, ktoré sú dôsledkom nedostatočnej znalosti bezpečnostných predpisov či korupcie úradníkov.

Viac o téme: NezvestníMŕtviZávalČínaPovrchová baňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu