Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Severná Kórea neprestáva! Opäť odpálila balistické rakety: Guterres tento čin rázne odsúdil

Severná Kórea vystrelila ďalšiu balistickú strelu Zobraziť galériu (3)
Severná Kórea vystrelila ďalšiu balistickú strelu (Zdroj: SITA/KRT via AP)

SOUL - Severná Kórea odpálila v pondelok do vôd východne od svojho pobrežia ďalšiu balistickú strelu, druhú za menej ako 48 hodín. Oznámila to juhokórejská armáda, informujú o tom agentúry AFP, AP a Jonhap.

O akú raketu ide, zatiaľ presnejšie neurčili. Známe nie je ani to, ako ďaleko letela. Podľa Soulu ide o tretiu takúto "provokáciu" zo strany KĽDR. Severná Kórea obnovila testovanie svojich zbraní odpálením rakety pred dvoma dňami. Štátne médiá v nedeľu uviedli, že išlo o skúšku medzikontinentálnej balistickej strely zameranú na posilnenie jadrového útočného potenciálu. Pchjongjang zároveň pohrozil ďalšími krokmi v súvislosti s nadchádzajúcimi vojenskými cvičeniami USA a Južnej Kórey.

Tokio oznámilo, že severokórejská raketa v sobotu letela 66 minút a dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Spojené štáty a Južná Kórea v reakcii na tento severokórejský test vykonali spoločné cvičenia svojich vzdušných síl zahŕňajúce strategické bombardéry a stíhačky s technológiou stealth. Obe krajiny majú tento týždeň naplánované vojenské cvičenia týkajúce sa nukleárnych hrozieb Severnej Kórey. Budúci mesiac uskutočnia svoje jarné manévre Freedom Shield.

Severná Kórea vystrelila ďalšiu balistickú strelu
Zobraziť galériu (3)
Severná Kórea vystrelila ďalšiu balistickú strelu  (Zdroj: SITA/KRT via AP)

Strela nebola len jedna, varujú aj pred ďalšími

Severná Kórea odpálila v pondelok dve balistické strely krátkeho doletu. O druhej raketovej skúške Pchjongjangu za 48 hodín informovala armáda Južnej Kórey. Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una medzitým varovala, že KĽDR premení Tichý oceán na "strelnicu", píše agentúra AFP.

Ďalšiu severokórejskú raketovú skúšku potvrdilo aj Japonsko, ktorého pobrežná stráž vydala výstrahu pred viacerými projektilmi. Pri sobotňajšom raketovom teste KĽDR dopadla balistická strela do výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

Frekvencia závisí od Ameriky

Sestra severokórejského vodcu Kim Jo-džong vo vyhlásení v pondelok dopoludnia varovala, že Pchjongjang bude pokračovať v "zodpovedajúcich protiopatreniach" voči každej hrozbe, ktorej bude krajina vystavená."Frekvencia, s akou budeme využívať Tichý oceán ako našu strelnicu, závisí od povahy krokov amerických síl," uviedla Kim, ktorej vyhlásenie zverejnila oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Pchjongjang minulý týždeň varoval pred "bezprecedentne" dôraznou reakciou na nadchádzajúce spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA, ktoré označuje za prípravu na vojnu voči KĽDR. Obe krajiny tiež obviňuje, že týmito manévrami zhoršujú bezpečnostnú situáciu na Kórejskom polostrove.

Guterres odsúdil balistický test Severnej Kórey

Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil víkendové testy balistických striel Severnej Kórey a vyzval Pchjongjang, aby prestal s "provokatívnymi krokmi". Informuje agentúra AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres
Zobraziť galériu (3)
Generálny tajomník OSN António Guterres  (Zdroj: TASR/AP/Yuki Iwamura)

"Generálny tajomník rázne odsudzuje odpálenie ďalšej medzikontinentálnej balistickej strely Kórejskou ľudovodemokratickou republikou," uviedol v noci na pondelok vo vyhlásení Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Dodal, že Guterres opätovne vyzval Pchongjang, aby "okamžite prestal s akýmikoľvek ďalšími provokatívnymi krokmi".

Viac o téme: Balistická raketaSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu