Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA a Južná Kórea uskutočnili spoločné vojenské cvičenie vzdušných síl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Spojené štáty a Južná Kórea v nedeľu uskutočnili spoločné vojenské cvičenie vzdušných síl. Urobili tak v reakcii na sobotný test medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorú vypálila KĽDR. Správu sme prevzali z agentúr DPA a Reuters.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že na cvičení vo vzdušnom priestore Južnej Kórey sa zúčastnili aj americké strategické bombardéry B-1B a stíhačky F-16, ako aj juhokórejské bojové lietadlá F-35A a F-15K. Podľa Soulu toto spoločné cvičenie len "posilnilo operačnú spôsobilosť oboch krajín a potvrdilo záväzok Spojených štátov brániť Kórejský polostrov". Juhokórejská armáda uviedla, že v sobotu o 17.22 h miestneho času (09.22 h SEČ) zaznamenala štart medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá letela 66 minút a dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Jej analýza naznačuje, že bola schopná zasiahnuť pevninu Spojených štátov.

Spojené štáty aj Južná Kórea popreli akékoľvek obvinenia

KĽDR vyhlásila, že test rakety ukázal "skutočnú vojnovú schopnosť medzikontinentálnych balistických striel, ktoré sú pripravené na silný protiútok," uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Severná Kórea raketu vypálila len deň po tom, čo jej predstavitelia pohrozili "bezprecedentne" silnou reakciou na nadchádzajúce spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré označili za prípravu na vojnu. Spojené štáty aj Južná Kórea popreli akékoľvek obvinenia o tom, že spoločné simulačné manévre by mali byť prípravou na útok na Severnú Kóreu.

Viac o téme: Vzdušné silyVojenské cvičenieUSAJužná kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu