Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nad Japonskom spozorovali od roku 2019 tri podozrivé balóny, tvrdí rezort obrany

Balón nad územím Spojených štátov
Balón nad územím Spojených štátov (Zdroj: Twitter/ rawsalerts)

TOKIO - Nad Japonskom zaznamenali od roku 2019 najmenej tri podozrivé balóny, uviedlo v utorok japonské ministerstvo obrany. Domnieva sa, že mohlo ísť o čínske špionážne balóny. Správu sme prevzali z agentúry Reuters.

Balóny zaznamenali jednotlivo v rokoch 2019, 2020 a 2021, spresnil rezort obrany. Japonsko v tejto súvislosti zároveň vyzvalo čínsku vládu, aby overila skutočnosti o tejto situácii a zabezpečila, aby sa už viac neopakovala. Japonsko zverejnilo túto informáciu v čase, keď sa vyostrili vzťahy medzi USA a Čínou po zostrelení veľkého čínskeho balóna vo vzdušnom priestore Spojených štátov. Podľa Washingtonu išlo o špionážny balón. Peking tvrdí, že išlo o civilný balón používaný na meteorologické účely.

Americké vzdušné sily v uplynulých dňoch zostrelili tri neidentifikované objekty - v nedeľu nad Hurónskym jazerom na severovýchode USA, v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. Podľa Bieleho domu však zatiaľ nič nenasvedčuje, že by tieto zostrelené objekty boli prepojené so špionážnym programom Číny alebo inej krajiny.

Viac o téme: ObranaBalónyJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu