Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prvý cestný konvoj OSN priviezol pomoc pre obete cyklónu

Spúšť po cyklóne v Barme
Spúšť po cyklóne v Barme (Zdroj: TASR)

ŽENEVA - Prvý cestný konvoj pomoci OSN docestoval v sobotu z Thajska do Barmy, ktorú postihol ničivý cyklón.

"Dúfame, že konvoj otvoril koridor, ktorý umožní, že medzinárodná pomoc sa dostane k obetiam cyklónu," povedal predstaviteľ Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Raymond Hall. Konvoj, ktorý prišiel na hranice bez problémov, pozostáva z dvoch nákladných áut vezúcich 20 ton materiálu ako stany a prikrývky. Na hraniciach náklad preložia na barmské vozidlá, ktoré by na ceste do Rangúnu mali sprevádzať predstavitelia UNHCR.

Z Dubaja odštartovalo aj lietadlo UNHCR s pomocou pre Barmu, ktoré by malo priviezť ďalších 100 ton prikrývok, stanov a kuchynských potrieb. Barmský vojenský režim podľa agentúry AP začal v sobotu s distribúciou medzinárodnej pomoci, pričom škatule s potravinami označuje menami vrchných generálov. Štátna televízia nepretržite vysiela zábery hlavných predstaviteľov junty vrátane jej lídra, generála Thana Švea, ako ceremoniálne odovzdávajú pomoc obetiam cyklónu.

"Regionálni velitelia dávajú svoje mená na zásielky pomoci s tým, že ide o dar od nich, pričom vo svojom regióne pomoc sami distribuujú," povedal riaditeľ organizácie Burma Campaign UK Mark Farmaner. Dodal, že pomoc sa nedostáva do oblastí, kde je najviac potrebná. Zásielku potravín pre asi 95 000 obetí ničivého cyklónu Nargis od Svetového potravinového programu OSN (WFP) stále zadržiavajú barmské úrady na letisku v Rangúne.

OSN napriek tomu vypravila do Barmy ďalšie tri lietadlá a niekoľko nákladných áut. Junta povolila americkému lietadlu priviesť v pondelok pomoc, no zahraničným humanitárnym pracovníkom vstup do krajiny nepovolila. Režim oznámil, že od zahraničných organizácií a vlád prijme len materiálnu pomoc, ktorú bude sám distribuovať. Podľa odhadov amerického ministerstva zahraničných vecí si cyklón Nargis, ktorý krajinu zasiahol 2. mája, doteraz vyžiadal okolo 100 tisíc ľudských životov.

Barmská armáda odhaduje počet obetí na 80 tisíc. Oficiálny počet obetí podľa barmskej vlády dosiahol 23 335, pričom 37 019 ľudí je nezvestných. Potravinovú a lekársku pomoc podľa OSN potrebuje až 1,5 milióna ľudí. Počet obetí môže dramaticky vzrásť, ak sa pomoc týmto ľuďom nedostane včas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu