Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pomoc dostalo 220 tisíc obetí cyklónu

Obete cyklónu
Obete cyklónu (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Medzinárodný Červený kríž informoval, že jeho pomoc dostalo 220 tisíc obetí cyklónu, ktorý minulý týždeň postihol Barmu. Podľa odhadov pomoc potrebuje až 1,9 milióna obyvateľov.

Asi 70 tisíc obetiam pomoc dopravili dobrovoľníci a zvyšok iné agentúry a vláda, informoval Červený kríž. Oficiálni predstavitelia uvádzajú, že jeden milión ľudí je bez prístreškov a ďalší sú zranení alebo im hrozia choroby či hlad.

Michael Annear, humanitárny koordinátor Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca v Barme v piatok uviedol, že obete potrebujú čo najskôr strechu nad hlavou a pitnú vodu. OSN v piatok uviedla, že obnoví humanitárne lety do Barmy pozastavené po podozreniach, že barmská vojenská junta zadržiava medzinárodnú pomoc.

Vojenský režim víta pomoc ale odmieta zapojenie záchranných tímov zo zahraničia do prác v oblastiach zasiahnutých ničivým cyklónom Nargis. "Svetový potravinový program OSN (WFP) sa rozhodol zajtra podľa plánu vyslať dve lietadlá s humanitárnou pomocou, pričom diskusie o distribúcii potravín dopravených dnes s barmskou vládou pokračujú," uviedla riaditeľka pre oblasť verejnej politiky a komunikácie WFP Nancy Romanová.

Šéf OSN Pan Ki-mun v piatok varoval, že tí, čo prírodnú katastrofu prežili, sú ohrození, ak im vojenskí lídri odmietnu dodať medzinárodnú pomoc.

Podľa odhadov amerického ministerstva zahraničných vecí si cyklón Nargis, ktorý krajinu zasiahol 2. mája, doteraz vyžiadal okolo 100 tisíc ľudských životov. Barmská armáda odhaduje počet obetí na 80 tisíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu