Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exkluzívne zábery slovenských záchranárov priamo z Turecka: Z trosiek sa im podarilo zachrániť živých ľudí!

Záchranársky tím zo Slovenska pracuje aj dnes v plnom nasadení Zobraziť galériu (9)
Záchranársky tím zo Slovenska pracuje aj dnes v plnom nasadení (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

ANKARA/DAMASK - Počet obetí pondelkového silného zemetrasenia v okolí turecko-sýrskych hraníc presiahol v noci na štvrtok už 15.000. Záchranári vrátane tímu zo Slovenska pracujú v plnom nasadení. Spod trosiek sa im už podarilo zachrániť živých ľudí.

Spod trosiek sa slovenským záchranárom podarilo zachrániť živých ľudí a robia všetko pre to, aby zemetrasením zničenému územiu  a ľuďom pomohli, informovalo Ministerstvo vnútra SR. Podľa úradov a záchranárskych zložiek prišlo o život v Turecku 12.391 ľudí a v Sýrii 2992 osôb. Celkový počet obetí na životoch sa tak vyšplhal na 15.383.
 

Dráma na vlakovej stanici: Vlak ženu ťahal za nohu desiatky metrov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)

Vládnu obavy, že počet obetí ešte stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20.000. Záchranári spod trosiek budov stále vyťahujú ľudí, záchrannú akciu však na mnohých miestach komplikuje nepriaznivé chladné počasie.
 

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, za ktorým postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Podľa tureckej štátnej agentúry pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD) bolo v Turecku pri zemetrasení zničených vyše 5700 budov. Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO Turecku a Sýrii už ponúkli pomoc.

Viac o téme: Slovenskí záchranáriZemetrasenie TureckoSýriaHasičský a záchranný zborTurecko zemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu