Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sunak vymenil viacerých ministrov: Vzniklo aj niekoľko nových ministerstiev

Premiér Veľkej Británie Rishi Sunak Zobraziť galériu (2)
Premiér Veľkej Británie Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP/Aberto Pezzali)

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak v utorok urobil zmeny vo svojej vláde. Vymenil viacerých ministrov a vytvoril nové ministerstvá pre energetickú bezpečnosť či digitalizáciu. Informuje o tom agentúra AP a webovej stránky stanice BBC.

Sunak za nového ministra energetickej bezpečnosti a uhlíkovej neutrality (Net Zero) vymenoval Granta Shappsa, ktorý bol doteraz ministrom hospodárstva. Nový rezort vznikol rozdelením ministerstva obchodu, energie a priemyselnej stratégie, píše BBC. Ministerstvo hospodárstva bolo spojené s ministerstvom obchodu a novou šéfkou tohto rezortu sa stala bývalá šéfka vládneho úradu pre rovnosť príležitostí Kemi Badenochová.

Nadhima Zahawiho Sunak odvolal v nedeľu pre závažné porušenie pravidiel

Lucy Frazerová sa stala ministerkou vedy, inovácií a technológií. Tento rezort nahradil ministerstvo digitalizácie, kultúry, médií a športu, pripomína AP. Digitalizácia bude odteraz spadať pod ministerstvo vedy, inovácie a technológie, na čele ktorého bude Michelle Donelanová. Bývalý štátny tajomník na ministerstve obchodu Greg Hands sa stal novým predsedom Konzervatívnej strany. Na tomto poste nahradil Nadhima Zahawiho. Toho Sunak odvolal v nedeľu 28. januára pre závažné porušenie pravidiel pre členov vlády pri riešení svojich daňových nezrovnalostí.

Sunak vymenil viacerých ministrov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/David Cliff)

Zahawi bol ako predseda konzervatívcov zodpovedný za správu strany a jej centrály. Najvyšším predstaviteľom strany je jej líder, ktorým je Sunak.Britské opozičné strany uviedli, že reorganizácia vládnych ministerstiev bude finančne nákladná a Sunakove kroky označili za prejav slabosti, píše BBC.Vláda však tvrdí, že zmeny pomôžu vláde sústrediť sa na priority premiéra.

Viac o téme: Veľká BritániaRishi SunakVýmena ministrovNové ministerstvá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu