Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Policajný záťah na detské manželstvá v Ásame: Vyše 2000 zadržaných

(Zdroj: Getty Images)

GUVÁHATÍ - Vyše 2000 osôb zatkla polícia v zväzovom štáte Ásam na severovýchode Indie pri záťahu zameranom na nelegálne manželstvá dievčat vo veku pod 18 rokov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na sobotné oznámenie miestnych oficiálnych predstaviteľov.

 K zatknutiam došlo v priebehu tohto týždňa. Medzi zadržanými bolo aj vyše 50 hinduistických kňazov a moslimských duchovných. "Vychádzajúc zo 4074 policajne registrovaných prípadov, v ktorých figurovalo dovedna približne 8000 mužov, sme ich zatiaľ zatkli 2169," sumarizoval policajný šéf štátu Ásam.

Veľká časť manželstiev je neregistrovaná

Mnoho prípadov detských manželstiev je v 35-miliónovom Ásame neregistrovaných. V roku 2021 prešlo na tomto indickoom administratívnom území registráciou len 155 detských manželstiev a rok predtým ich bolo iba 138.

V Indii je zákonom povolený vek na manželstvo 21 rokov pre mužov a 18 pre ženy. Na celom subkontinente však majú chudoba, nedostatok vzdelania a spoločenské normy a praktiky vo vidieckych oblastiach za následok, že manželstvá bežne uzatvárajú aj osoby v mladšom veku.

Mladé ženy protestujú

Miestne televízie v piatok odvysialeli z Ásamu zábery mladých žien s deťmi v náručí, ako kričia a protestujú proti nečakanému zatknutiu svojich manželov."Namáhavo sme sa predierali životom a nakoniec účelovo zoznámili. A sme spolu šťastní. Kto nám teraz zabezpečí živobytie, keď je manžel v base?" nechala sa počuť jedna z demonštrujúcich mladých Indiek.

Oficiálni činitelia však tvrdia, že manželstvá uzatvárané v nízkom veku sú jedným z dôvodov vysokej úmrtnosti detí i matiek pri pôrode. A navyše, ak sa dievčatá vydajú v neskoršom veku, nielenže psychicky a fyzicky dozrejú, ale umožní im to aj dokončiť si vzdelanie a dosiahnuť ekonomickú nezávislosť.
 

Viac o téme: ManželstvoIndiaDetské manželstvá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu