Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdá rana ruským žoldnierom! Wagnerovci dostávajú na frak v Afrike: Boj o diamantové bane vrcholí

Vojenská intervencia v Stredoafrickej republike.
Vojenská intervencia v Stredoafrickej republike. (Zdroj: SITA)

BANGUI – Ruskí žoldnieri najatí prezidentom Vladimirom Putinom bojujú v Afrike už dlhé roky o moc a nerastné suroviny. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa dôležitosť získavania nerastného bohatstva ešte zdôraznila, keďže rubeľ padol na historické minimum. Rovnako ako na Ukrajine, ani v Afrike sa týmto jednotkám v poslednom čase veľmi nedarí.

Vojaci Wagnerovej skupiny, ktorí operujú v Stredoafrickej republike po rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina, utrpeli v nových bojoch veľké straty. K stretom dochádza v čase rastúcej nestability. Hlavným dôvodom je vplyv a kontrola nad zlatými baňami, infomuje The Guardian. V posledných rokoch sa táto oblasť stala jedným z hlavných centier ruského vplyvu v subsaharskej Afrike.

Wagnerovci operujú v Stredoafrickej republike od roku 2018. USA ich len nedávno označili za nadnárodnú zločineckú organizáciu. Dôvodom je aj ich angažovanie sa vo vojne na Ukrajine. V Stredoafrickej Afrike sa snažia brániť režim Faustina-Archange Touadéra, ktorý má plné ruky práce s povstalcami. Minulý víkend sa v blízkosti sudánskych hraníc opäť rozhorelo násilie. Medzi desiatkami obetí bolo 17 wagnerovcov.

"Stratili sme dvoch mužov a veľa ďalších sa zranilo, ale porazili sme ich a skonfiškovali mnoho vojenského materiálu od zbraní až po nákladné autá...Zorganizovali sme prepad a oni padli do pasce," povedal Ahmadou Ali, vodca povstaleckej Koalície vlastencov za zmenu. Odborníci tvrdia, že spoľahlivé čísla je ťažké stanoviť, no je jasné, že Wagner utrpel pomerne ťažké straty. Provládne sily sa do bojov nezapojili. "Bol to boj medzi nami a Rusmi. Obsadili celú krajinu. Sú všade. Strážia hranice a všetky lokality s nerastným bohatstvom. Ukradli nám všetky zdroje," povedal Ali.

Spojenie sa proti nepriateľovi

Aj keď moc Touadéra zostáva pomerne silná, nové násilie naznačuje väčšiu nestabilitu. Jedna z najchudobnejších krajín sveta čelí ekonomickému kolapsu. Napätie vyvolala aj séria zmien v usporiadaní regionálnych mocností za posledné mesiace. "Vláde v Bangui dochádzajú peniaze. Wagner nemá úplne pod kontrolou všetky ťažobné miesta a na viacerých sa stále bojuje. Presun skupiny do pohraničných zón zmenil dynamiku konfliktu, pretože tamojšie povstalecké frakcie sa spojili proti spoločnému nepriateľovi," povedala Enrica Piccová, riaditeľka medzinárodnej krízovej skupiny pre strednú Afriku. 

Minulý rok došlo k ďalšiemu kolu stretov po tom, čo wagnerovci zaútočili na zlaté bane pozdĺž hranice so Sudánom. Pri najmenej troch útokoch zahynuli desiatky baníkov a svedkovia opísali situáciu ako masaker. V priebehu šiestich týždňov sa wagnerovci prehnali cez tábory plné baníkov.

Boj proti sankciám 

Analytici sa domnievajú, že wagnerovcom boli pôvodne sľúbené zlaté a iné ťažobné koncesie za ich služby. Takéto ústupky nadobudli na dôležitosti, keďže sa ruský rubeľ po invázii na Ukrajinu dostal pod tlak. Drahé kovy, najmä zlato, by mohli pomôcť režimu Vladimíra Putina prežiť ekonomické dopady sankcií.
 

Viac o téme: VplyvOdbojKonflikt Stredoafrická republikaWagnerovciZlaté bane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu