Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nový český prezident Petr Pavel nechce byť na poštovej známke: Dôvod vás prekvapí

Nový český prezident Petr Pavel nechce mať svoju známku.
Nový český prezident Petr Pavel nechce mať svoju známku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Novozvolená česká hlava štátu Petr Pavel nesúhlasí s tým, aby bola jeho podobizeň vyobrazená na poštových známkach. Pripúšťa však vydanie zberateľskej série, ak bude dostatočný záujem verejnosti. Konečné rozhodnutie však zatiaľ ešte nepadlo.

„Osobne v tom nevidím prioritu a nie som ani priaznivcom toho, aby bola moja tvár na každom rohu, ale ak bude veľký dopyt zo strany verejnosti, tak sa môžeme baviť napríklad o nejakej zberateľskej sérii,“ uviedol pre portál Novinky Petr Pavel.

Do Pavlovho štábu prišiel premiér Fiala, ocenil prítomnosť Čaputovej (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Ako dodal, konečné rozhodnutie jeho tím v tomto smere ešte neurobil. "Je pripravený s Českou poštou prerokovať možné podoby," doplnil. Podľa zákona nie je povinnosťou, aby mal prezident svoju známku. Skôr je to otázka tradície a zvyklostí.

Svoju podobizeň mal ako prvý na známke Tomáš Garrigue Masaryk. Ako posladná vyšla známka s českým prezidentom Milošom Zemanom. Emil Hácha bol jedinou hlavou štátu, ktorá počas úradovania nemala vlastnú známku.

 

Netušil jsem, jak zábavné může být večerní podání dopisu na poště v Jindrišské. Stojím ve frontě a přede mnou se...

Posted by Ivan Bareš on Monday, May 16, 2016

Pri známkach s Milošom Zemanom sa v tom čase hovorilo, že ľudia v Prahe ju príliš nechcú. Internet napríklad pobavil zverejnený zážitok z jednej pražskej pošty. Zákazník dal radšej prednosť razítku pred známkou so Zemanom. Ostatné motívy už nemali k dispozícii a zostal len ten so Zemanom.
 

Viac o téme: PrezidentČeskoPoštová známkaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu