Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Český politológ: Nový prezident Pavel má na to, aby spojil rozdelenú spoločnosť

Petr Pavel vo volebnom štábe Zobraziť galériu (3)
Petr Pavel vo volebnom štábe (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRNO - Česká republika má konečne prezidenta, ktorý sa bude pohybovať v medziach ústavnosti. Petr Pavel celú predvolebnú kampaň vystupoval ako niekto, kto má potenciál polarizovanú spoločnosť spojiť. Výsledky českých prezidentských volieb pre TASR skomentoval český politológ a vedúci Katedry politológie Fakulty sociálnych štúdií na Masarykovej univerzite v Brne Otto Eibl.

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel zvíťazil podľa neoficiálnych výsledkov v druhom kole prezidentských volieb v ČR so ziskom 58,32 percenta hlasov. Porazeného kandidáta Andreja Babiša, expremiéra ČR a predsedu hnutia ANO, podporilo 41,67 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 70,25 percenta.

Novozvolený český prezident Pavel: V tejto voľbe vyhrala pravda, dôstojnosť a pokora

Novozvolený český prezident Pavel: V tejto voľbe vyhrala pravda, dôstojnosť a pokora (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Eibla výsledok prezidentských volieb veľmi neprekvapil, Pavlovi totiž prialo rozloženie síl po prvom kole, pomohla mu podpora neúspešných kandidátov a neurobil ani výraznú chybu. "Naopak, tešil sa veľkej podpore v kontaktnej kampani, plnil námestia, čo sa Babišovi nedarilo," skonštatoval. Poznamenal, že v Babišovej kampani dochádzalo ku konfliktom medzi jeho priaznivcami a odporcami.

Petr Pavel vo volebnom štábe
Zobraziť galériu (3)
Petr Pavel vo volebnom štábe  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Podľa politológa má Pavel svojím pokojným vystupovaním a vyžarovaním prirodzenej autority potenciál spojiť polarizovanú spoločnosť. Dodal, že kredit mu možno priznajú aj jeho odporcovia po tom, ako zistia, že krajinu do vojny ako prezident nezatiahne. V tomto prípade však bude záležať, ako Babiš porážku prijme, a či bude naďalej opakovať "nezmysly o novej totalite a vojne", pokračoval.

Pavel zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb v konečnom súčte o viac ako 16 percentuálnych bodov. Podľa Eibla to ukazuje, že pre veľkú časť spoločnosti je dôležité, aby bola politika vedená iným štýlom, akým ju vedie a predvádza Babiš. Volebnú účasť na úrovni 70 percent okomentoval politológ slovami, že nejde o nič iné, ako o snahu "zastaviť tých druhých".

Nový český prezident Petr Pavel
Zobraziť galériu (3)
Nový český prezident Petr Pavel  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Eibl v rozhovore zhodnotil aj predvolebné kampane oboch kandidátov. "Obe kampane medzi prvým a druhým kolom robili maximum. Pavel pokračoval v kampani, ktorú viedol v predchádzajúcich mesiacoch. Čo sa logicky zmenilo, bola miera konfliktu, ktorá do kampane vstupovala," uviedol. Vysvetlil, že Babišova kampaň nabrala od vyhlásenia výsledkov prvého kola útočný smer, vyznačovala sa manipuláciou a klamstvami. Základ expremiérovej kampane tvorili podľa Eibla prekrútené argumenty a zavádzajúci obsah. "Z Babišovho pohľadu to dávalo zmysel – hral o veľa, mal horšiu východiskovú pozíciu," dodal.

Pavel sa v marci stane štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky po Václavovi Havlovi, Václavovi Klausovi a Milošovi Zemanovi. Zároveň bude druhou hlavou štátu, ktorú si obyvatelia Česka sami vybrali v priamej voľbe.

Viac o téme: VoľbyČeskoPolitológAndrej BabišPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu