Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Utajované dokumenty v dome bývalého amerického viceprezidenta: Nevedel, že sa tam nachádzajú

Mike Pence
Mike Pence (Zdroj: SITA/AP Photo/Meg Kinnard, File)

NEW YORK - V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca v štáte Indiana sa minulý týždeň našlo niekoľko utajovaných vládnych dokumentov. V utorok o tom informoval jeho právny zástupca. Informuje o tom správa agentúry AP.

"Ide o malé množstvo dokumentov označených ako tajné, ktoré boli neúmyselne zabalené a dopravené do domu bývalého viceprezidenta na konci jeho funkčného obdobia," vyhlásil Penceov právnik v liste adresovanom americkému Národnému archívu. V liste sa tiež uvádza, že "Pence si nebol vedomý, že takéto citlivé alebo utajované dokumenty sa v jeho rezidencii nachádzajú".

Dokumenty už údajne odovzdal FBI

Bývalý viceprezident si podľa svojho právnika uvedomuje "dôležitosť ochrany citlivých dokumentov a je pripravený plne spolupracovať s Národným archívom a vyšetrovateľmi". Pence už dokumenty údajne odovzdal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). Mike Pence však odmieta tvrdenia, že si utajované spisy zobral so sebou z kancelárie po skončení svojho funkčného obdobia ako viceprezident.

Nájdené boli aj v domoch Trumpa či Bidena

Utajované dokumenty sa v minulosti našli aj v domoch exprezidenta Donalda Trumpa či súčasného šéfa Bieleho domu Joea Bidena. Televízia CNN uvádza, že všetky podobné dokumenty musia americkí ústavní činitelia po skončení vo funkcii odovzdať Národnému archívu.

Viac o téme: USAMike PenceBývalý viceprezidentUtajované dokumenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu