Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svet baletu smúti: Na palube havarovaného nepálskeho lietadla bol aj bývalý člen SND

Ruan Calum Crighton zahynul deň po svojich narodeninách. Zobraziť galériu (3)
Ruan Calum Crighton zahynul deň po svojich narodeninách. (Zdroj: Facebook/Ruan Crighton)

KÁTHMÁNDÚ - Na palube havarovaného stroja nepálskej spoločnosti Yeti Airlines, ktorého skazu natočil jeden z pasažierov, bolo viacero cudzincov. Medzi nimi aj bývalý člen baletného súboru SND.

Jedna z miestnych obyvateliek, ktorá podľa svojich slov videla lietadlo spadnúť, sa domnieva, že pilot sa snažil vyhnúť obývaným oblastiam. "Pilot sa snažil, ako mohol, aby nenarazil do žiadneho domu alebo obývaného miesta. Hneď za riekou Seti je malý priestor a lietadlo spadlo na ňom," povedala žena BBC.

Letecký pohľad na nový rezort na Zanzibare a ostrovček Mnemba, ktorý patrí Billovi Gatesovi (Zdroj: Dromedár / AKO)

  Na palube havarovaného stroja nepálskej spoločnosti Yeti Airlines boli aj cudzinci. Jedným z nich bol britský tanečník baletu Ruan Calum Crighton.  "V Balete SND pôsobil od roku 2008 do roku 2013, najskôr v baletnom zbore a veľmi rýchlo sa stal sólistom," uviedla tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková a pripomenula tituly, v ktorých Crighton tancoval, ako napríklad  Labutie jazero či Luskáčik.

Zosnulého Crightona označuje SND za veľkého profesionála a talentovaného umelca. "O tom, že v Balete SND a na Slovensku sa cítil príjemne, svedčí aj to, že už po dvoch rokoch hovoril takmer plynule po slovensky. Bol to človek s veľkým srdcom a neuveriteľným zmyslom pre humor, ktorého smiech a pozitívna energia dokázali rozžiariť útroby divadla," spomína naša prvá divadelná scéna. Dodáva, že napriek tomu, že Crighton z Bratislavy odišiel takmer pred desiatimi rokmi, udržiaval priateľské kontakty s niektorými členmi baletného súboru.

Tanečník Dominik Slavkovský na Facebooku napísal: "Čudné, dozvedel som sa, že si preč presne na tom istom mieste, kde sme sa prvýkrát stretli. Naše dlhé priateľstvo mi bude chýbať. Odpočívaj v pokoji Ruan." Pod príspevkom sa hneď objavili otázky, že čo sa stalo.  "Ruan cestoval v tom lietadle, ktoré letelo z Kathmandu do Pokhary," odpovedal Dominik. Ruan zahynul len deň po svojich 34. narodeninách.
    

V troskách lietadla pravdepodobne nikto neprežil.
Zobraziť galériu (3)
V troskách lietadla pravdepodobne nikto neprežil.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Yunish Gurung)

Nedeľná havária je podľa agentúry AP najhorším leteckým nešťastím v Nepále od roku 1992. Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 staré 15 rokov a bolo vybavené starým transpondérom - zariadením na vysielanie identifikačných znakov. Často používaný stroj vyrába spoločný podnik Airbusu a talianskej spoločnosti Leonardo.

Viac o téme: BaletTanečníkSNDNepálLetecká katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu