Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pentagón zverejnil dlho očakávanú správu o UFO: Objekty na oblohe hlásili dokonca aj vojaci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: U.S. Department of Defense)

WASHINGTON - Úrad amerického ministerstva obrany AARO, ktorý bol zriadený za účelom sledovania neidentifikovateľných objektov dostal za minulý rok 510 správ o zhliadnutí UFO. Podľa Pentagónu neexistuje zatiaľ dôkaz o tom, že videné objekty boli mimozemského pôvodu, no vyšetrovať ich musí ako možnú hrozbu, napísala agentúra AP.

Úrad amerického ministerstva obrany bol zriadený v júli 2022 po tom, ako vojaci nahlásili neidentifikovateľné objekty, ktoré ale mali obavu nahlásiť, pretože sa obávali možnej potupy. Úrad vznikol nielen preto, aby skúmal otázku existencie mimozemského života, ale aj kvôli bezpečnostnému riziku, ktoré predstavuje stretnutie vojenských zariadení alebo lietadiel s neznámymi lietajúcimi objektmi. 

V Tanzánii havarovalo dopravné lietadlo (archívne video)

V Tanzánii havarovalo dopravné lietadlo (Zdroj: Twitter/Brian Obuya)

K incidentom podľa kancelárie riaditeľky amerických tajných služieb dochádza "v obmedzenom alebo citlivom priestore, čo vzbudzuje obavy ohľadom bezpečnosti letov v tých oblastiach a ohľadom zberu informácií možnými protivníkmi", ktorí by mohli disponovať novými technológiami. 

Väčšina z 510 preskúmaných prípadov UFO vykazuje "nepozoruhodné vlastnosti" a môžu byť opísané ako bezpilotné systémy alebo objekty pripomínajúce balóny, uvádza AARO. Približne polovicu nových prípadov nebolo možné vysvetliť a "zdá sa, že vykazovali neobvyklé letové charakteristiky alebo výkonnosť a vyžadujú si ďalšiu analýzu", uvádza sa v správe DNI. 

Pentagón zverejnil dlho očakávanú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Utajená verzia správy bola predložená zákonodarcom, ako to ukladá zákon o výdavkoch na obranu, ktorý schválil ešte minulý Kongres. Na základe požiadaviek Kongresu zverejnila DNI svoju prvú správu o UFO v roku 2021. Úradníci vtedy konštatovali, že neexistujú dôkazy potvrdzujúce mimozemský pôvod objektov alebo lietadlom či zbraňou zahraničného protivníka. Osobitný úrad Pentagónu nemá za úlohu skúmať len neidentifikované objekty vo vzduchu, ale aj pod vodou a vo vesmíre. 

Viac o téme: MimozemšťaniaUFOPentagon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu