Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin rinčí nebezpečnými zbraňami: Ruská jadrová loď bola spozorovaná v Severnom mori

Fregata Admirál Gorškov Zobraziť galériu (2)
Fregata Admirál Gorškov (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Vladimir Putin sa spolieha na zastrašovanie jadrovými zbraňami. Rusko zrejme presúvalo svoju vojnovú loď s jadrovými zbraňami v Severnom mori. Hovorí sa, že na palube lode Admirál Gorškov je nová Putinova superzbraň - raketa Zirkón.

Británia je v stave najvyššej pohotovosti po tom, čo vojnová loď Vladimira Putina vstúpila do Severného mora. Pozorovatelia predpokladajú, že Admirál Gorškov je vyzbrojený „nezastaviteľnými“ hypersonickými raketami typu Zirkón. Vojnová loď Royal Navy veľmi pozorne sleduje pohyby ruskej fregaty.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 322 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ruská fregata vyzbrojená riadenými strelami je v súčasnosti sledovaná a monitorovaná HMS Portland, ako o tom okrem iného informoval britský Daily Star. Nedávne pohyby ruskej vojnovej lode naznačujú, že loď môže byť na ceste do Británie.

Prečo je Putinova vojnová loď taká nebezpečná? Ako informovali viaceré britské médiá, ruská loď je vybavená novými jadrovými raketami Zirkón a raketami Kalibr. Takéto hypersonické strely sú potenciálne nočnou morou pre západných vojenských stratégov. Na rozdiel od iných raketových systémov sa strely dajú ovládať aj po vystrelení a dosahujú až deväťnásobok rýchlosti zvuku (1 235 km/h). Táto kombinácia ovládateľnosti a rýchlosti ich robí prakticky nezachytiteľnými pre protilietadlové systémy.

Samotný Vladimir Putin oznámil dokončenie vývoja zbraňového systému Zirkón pred niekoľkými dňami slovami: "Som si istý, že taká silná zbraň spoľahlivo ochráni Rusko pred vonkajšími hrozbami a ochráni národné záujmy našej krajiny." Putin v stredu (4. januára) vyslal svoju vojnovú loď vyzbrojenú raketou na cvičnú misiu.

Fotografie Royal Navy ukazujú Putinovu vojnovú loď v Severnom mori

Snímky Kráľovského námorníctva zverejnené v pondelok ukazujú ruskú vojnovú loď sprevádzanú tankerom Kama. Pozorovatelia predpokladajú, že loď už niekoľko dní pláva v Severnom mori. Ako uvádza Daily Mail s odvolaním sa na britské námorníctvo, nórska pobrežná stráž z Bergenu už prenasledovala ruskú vojnovú loď, keď sa plavila na juh cez Nórske more.

Putin rinčí nebezpečnými zbraňami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Britské námorníctvo eskortovalo Putinovu jadrovú loď

Veliaci dôstojník HMS Portland Ed Moss-Ward pre Daily Mail povedal: „Sprevádzanie vojnových lodí v britských teritoriálnych vodách a priľahlých morských oblastiach je rutinnou činnosťou Royal Navy“. Dodal: "Prostredníctvom svojej viditeľnej a trvalej prítomnosti Royal Navy zabezpečuje súlad s morským zákonom a odrádza od škodlivých aktivít na ochranu záujmov našej krajiny."

Loď Admirál Gorškov minulý týždeň vyplávala zo Severomorska na severozápadnom cípe Ruska na svoju prvú misiu. Predpokladá sa, že loď je na ceste do Stredozemného mora. Zatiaľ však Moskva neoznámila presný harmonogram ani trasu vojnovej lode.

Po tom, čo loď minulý týždeň vyplávala na more na svoju prvú misiu, okamžite odpálila svoju raketu Zirkón do Barentsovho mora a zasiahla cieľ vzdialený 620 míľ (998 km) Bielom mori, oznámil Kremeľ.

Viac o téme: RaketaFregataRuskoSeverné moreZirkónAdmirál Gorškov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu