Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE V USA zastavili všetky lety: Dôvodom je chyba v počítačovom systéme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

WASHINGTON - Podľa medializovaných informácií sú v dôsledku poruchy počítačového systému amerického leteckého úradu, Federal Aviation Administration, až do odvolania zastavené všetky lety v USA.

V súčasnosti nie sú povolené žiadne nové lety. Podľa údajov portálu Flightradar sa to netýka lietadiel, ktoré sú už vo vzduchu. Technici sú v procese riešenia problému. Momentálne nie je možné odhadnúť, ako dlho budú opravy trvať a kedy budú môcť opäť vzlietnuť lety.

USA: Kvôli mega poruche v počítačovom systéme boli všetky lety zastavené

Americký Federálny úrad pre letectvo pre NBC News uviedol, že v súčasnosti pracuje na obnovení svojho systému Notice to Air Missions (Notam). „Teraz vykonávame záverečné overovacie kontroly a znovu napĺňame systém. Ovplyvnené sú operácie v rámci národného systému vzdušného priestoru."

Podľa webovej stránky flightaware.com malo v stredu ráno (miestneho času) meškanie viac ako 1200 letov v rámci Spojených štátov, do alebo zo Spojených štátov a približne 90 bolo zrušených. Nebolo jasné, či príčinou rušenia bola porucha počítača.

Podľa správ televíznej stanice CNN letecká spoločnosť United Airlines dočasne zastavila všetky vnútroštátne lety. American Airlines situáciu monitorujú a úzko spolupracujú s FAA na minimalizácii dopadov, uviedla CNN.

Problém nastal v systéme, ktorý upozorňuje pilotov a letiskový personál na nebezpečenstvo a akékoľvek zmeny v službách letiskového zariadenia. Tento systém upozorňuje letový personál na celý rad záležitostí vrátane prebiehajúcej výstavby na danom letisku, náhlych letových obmedzení alebo poškodené vybavenie letiska.

Príčinou nie je kybernetický útok

Nič nenasvedčuje tomu, že za počítačovým problémom, ktorý spôsobil narušenie letovej prevádzky v Spojených štátoch, je kybernetický útok. Oznámil to v stredu Biely dom s tým, že o veci upovedomili aj amerického prezidenta Joea Bidena, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Prezidenta dnes ráno o zlyhaní systému Federálneho úradu pre letectvo (FAA) informoval minister dopravy. V tomto momente nijaké dôkazy nenasvedčujú, že by išlo o kybernetický útok, no prezident ministerstvu dopravy nariadil, aby boli príčiny (zlyhania) plne vyšetrené," uviedla na sociálnej sieti Twitter hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová. Zároveň dodala, že FAA bude poskytovať pravidelnú aktualizáciu situácie.

Niekoľko pasažierov sa sťažovalo, že uviazli, keďže na letiskách po celom svete vypukol chaos.

Viac o téme: ZastavenieLetecká dopravaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu