Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Šok na parížskej stanici: Útočník pobodal niekoľko ľudí, polícia ho už zadržala

Na parížskej stanici útočník pobodal niekoľko ľudí
Na parížskej stanici útočník pobodal niekoľko ľudí (Zdroj: Twitter/EliseBrons)

PARÍŽ - Na parížskej stanici Gare du Nord dnes ráno útočník pobodal niekoľko ľudí. Polícia ho už zadržala, podľa niektorých svedectiev na sociálnych sieťach policajti muža postrelili.

archívne video

Policajti v Paríži spustili paľbu na vozidlo, ktoré ich ohrozovalo: Zabili dve osoby (Zdroj: Profimedia)

Aktualizované 11:20 Pri stredajšom útoku muža s nožom na vlakovej stanici Gare du Nord v Paríži utrpelo šesť ľudí ľahké zranenia, oznámili francúzska polícia a prokuratúra. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Zdroj agentúry AFP oboznámený zo záležitosťou povedal, že polícia tento incident vyšetruje ako trestný čin a nie ako teroristický útok. Francúzsky denník Le Parisien napísal, že na mieste proti útočníkovi ako prvý zasiahol policajt mimo služby. Motív útočníka nebol bezprostredne známy.

Gare du Nord je jedna z najrušnejších vlakových staníc na svete, denne ju využíva 700.000 cestujúcich, píše AFP. Stredajší incident narušil prevádzku stanice a spôsobil veľké meškania vlakov v rannej dopravnej špičke, vyplýva z údajov francúzskej železničnej spoločnosti SNCF.

Aktualizované 10:00  Polícia muža zadržala, je postrelený a v nemocnici bojuje o život, uviedol minister vnútra Gérald Darmanin, ktorý prišiel na miesto činu. 

K incidentu došlo o 06: 42 SEČ a polícia útok rýchlo zastavila. Zadržaný pri sebe nemal žiadne doklady a jeho identitu úrady zisťujú, uviedol Darmanin. Dodal, že muž zatiaľ nič nepovedal a jeho motivácia je naďalej nejasná.

Podľa stanice BFM TV mal útočník pravdepodobne malý vreckový nôž. Jeden napadnutý človek mal povrchové poranenie lopatky, ďalších päť malo ľahšie zranenia. Policajt mimo služby, ktorý zasiahol, vyviazol s ľahším zranením vďaka nepriestrelnej veste, píše Le Figaro.

Prípad vyšetruje parížska prokuratúra. Na stanicu dorazila jej šéfka Laure Beccuauová a tiež parížsky policajný prefekt Laurent Nunez a starostka metropoly Anne Hidalgová, uviedla AFP.

 Na mieste zasahujú záchranári. Motív činu zatiaľ nie je jasný. Incident narušil železničnú dopravu počas rannej špičky.

Gare du Nord je významný dopravný uzol, odkiaľ vychádzajú prímestské aj celoštátne vlaky. Je tiež východiskovým bodom medzinárodných liniek Thalys do Bruselu a Eurostar do Londýna.

"Dnes ráno na stanici Gare du Nord istá osoba zranila niekoľko ľudí. Bola rýchlo neutralizovaná. Ďakujem bezpečnostným zložkám za účinnú a odvážnu reakciu,napísal na twitteri minister vnútra Gérald Darmanin. Podľa policajných zdrojov agentúry AFP sú pobodaní ľudia zranení len ľahko, útočníka zasiahol policajný výstrel. Podľa stanice BFM TV mal útočník pravdepodobne malý vreckový nôž. 

Motív útočníka nebol bezprostredne známy

Policajti na útok reagovali výstrelmi, ktorými útočníka poranili a následne na stanici aj zadržali, uviedol zdroj AFP, ktorý si neželal byť menovaný. Rušná vlaková stanica Gare du Nord slúži ako uzol pre vlaky do Londýna a severnej Európy.

Útok narušil prevádzku stanice a spôsobil veľké meškania vlakov v rannej dopravnej špičke, vyplýva z údajov francúzskej železničnej spoločnosti SNCF. Motív útočníka nebol bezprostredne známy. Francúzsko je po sérií teroristických útokov islamistických radikálov od roku 2015 v stave zvýšenej bezpečnostnej pohotovosti, pripomína AFP.

Viac o téme: Polícia útok Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu