Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS USA evidujú vzostup novej verzie omikronu: Najvyššie hospitalizácie od marca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) eviduje rýchly rozmach nového podtypu koronavírusového variantu omikron, ktorý podľa expertov dokáže obchádzať imunitu získanú očkovaním alebo nákazou.

Poznatky o ňom sú zatiaľ obmedzené a podľa CDC nič nenasvedčuje tomu, že by spôsoboval vážnejšie ochorenia ako iné formy omikronu. USA však podľa údajov denníka The New York Times (NYT) hlásia najviac hospitalizácií s koronavírusom za posledných desať mesiacov.

Prvky, ktoré zvyšujú schopnosť prekonať imunitnú reakciu

Aktuálne sa šíriaca forma vírusu SARS-CoV-2 je označovaná ako XBB.1.5 a je jednou z novších verzií variantu omikron, ktorá spôsobila rekordné počty nákaz na začiatku minulého roka. CDC uvádza, že v poslednom týždni minulého roka stála za 40,5 percentami infekcií naprieč USA, čo bol zhruba dvojnásobný podiel oproti situácii v predchádzajúcom sedemdňovom úseku. Na severovýchode krajiny už v posledných dňoch roka XBB.1.5 dominovala a expertka CDC Barbara Mahonová odhadovala, že jej zastúpenie porastie vo všetkých regiónoch.

Subvarianty s označením XBB pozorujú vedci už niekoľko mesiacov a doterajšie bádanie ukazuje, že obsahujú prvky, ktoré zvyšujú schopnosť prekonať imunitnú reakciu. "Je jasné, že XBB má atribúty pre obchádzanie imunity," citovala televízia NBC News epidemiológa z Torontskej univerzity Isaacha Bogocha. "Preukázalo sa to pri laboratórnych štúdiách, ako aj klinicky pri sledovaní prípadov a hospitalizácií," dodal.

Mutácia, ktorá umožňuje lepšie sa viazať na bunky

XBB.1.5 potom podľa virológa Andrewa Pekosza z Univerzity Johnsa Hopkinsa od príbuzných podtypov odlišuje mutácia, ktorá jej umožňuje lepšie sa viazať na bunky. "Vírus sa potrebuje pevne pripútať na bunky, aby efektívnejšie prenikal dovnútra, a to by mohlo vírusu trochu pomôcť s efektivitou infikovania ľudí," povedal televízii CNBC.

Tieto faktory v kombinácii so sviatočnými spoločenskými aktivitami vyvolávajú obavy zo zhoršenia epidémie v USA. Kým počty hlásených infekcií v posledných dňoch nerastú, výrazne sa zvýšila miera pozitívnosti testov a počet pacientov v nemocniciach nakazených koronavírusom stúpol na viac ako 44.000. Viac ich krajina evidovala naposledy na začiatku marca.

Američania by mali vývoj brať vážne

Podobné počty mŕtvych ako pri skorších epidemických vlnách sa vzhľadom na úroveň imunity v populácii nečakajú. Mahonová podotkla, že v regiónoch s vyšším podielom XBB.1.5 hospitalizácie nepribúdajú rýchlejšie ako v iných oblastiach USA. "Nie sme v roku 2020," povedala. Američania by však mali vývoj "brať vážne" a podniknúť kroky v záujme ochrany zdravia, predovšetkým si nechať podať vakcínu prispôsobenú novším formám koronavírusu.

Viac o téme: USAKoronavírusOmikronPodtyp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu