Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najnovšie správy o zdravotnom stave Benedikta XVI. neveštia nič dobré: Vatikán zverejnil detaily

Benediktovi XVI. slabnú dôležité životné funkcie. Zobraziť galériu (3)
Benediktovi XVI. slabnú dôležité životné funkcie. (Zdroj: Facebook/Fondazione Vaticana Joseph Ratzinger - Benedetto XVI)

RÍM - V stredu doobeda pápež František informoval svet: Jeho predchodca Benedikt XVI. je "veľmi chorý". Údajne už nejaký čas trpí vážnymi problémami s dýchaním. Podľa posledných informácií jeho životne dôležité telesné funkcie postupne slabnú, ale momentálny stav je stabilizovaný.

Zdravotný stav nemeckého pápeža Benedikta XVI. sa podľa informácií z Vatikánu zhoršuje. Životné telesné funkcie pápeža, ktorý odišiel z úradu v roku 2013, sa oslabili, vrátane srdca, uviedli v stredu z kruhov Svätej stolice. Úradujúci pápež František na svojej rannej generálnej audiencii povedal, že jeho predchodca je "veľmi chorý". Vyzval k modlitbe za 95-ročného muža.

Emeritný pápež Benedikt XVI. v liste žiada o odpustenie v kauze sexuálneho zneužívania (Zdroj: profimedia.sk)

Talianska tlačová agentúra Ansa informovala o „problémoch s dýchaním“, na ktoré sa Benedikt pred Vianocami sťažoval. Ako sa AFP dozvedela z vatikánskych kruhov, jeho stav sa vraj zhoršil "asi pred tromi dňami". V súlade s tým pre Benedikta XVI. nie je plánovaná hospitalizácia. Jeho rezidencia v bývalom kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikánskych záhradách má potrebné lekárske vybavenie.

František počas svojej audiencie povedal, že chce „všetkých poprosiť, aby sa za emeritného pápeža Benedikta (...) modlili osobitnú modlitbu, aby si na neho pamätali, že je veľmi chorý, aby prosili Pána, aby ho utešil a podporil“. O niečo neskôr hovorca Vatikánu Matteo Bruni povedal, že môže „potvrdiť, že v posledných hodinách došlo k zhoršeniu súvisiacemu s vekom“. Situácia je "momentálne pod kontrolou" a "lekármi neustále monitorovaná". František po generálnej audiencii navštívil svojho predchodcu.

 

Nel pomeriggio di oggi, giovedì 1 dicembre, il Papa emerito Benedetto XVI ha ricevuto nel Monastero “Mater Ecclesiae” le...

Posted by Fondazione Vaticana Joseph Ratzinger - Benedetto XVI on Thursday, December 1, 2022

Benedikt vo februári 2013 zo zdravotných dôvodov nezvyčajným spôsobom rezignoval na svoju funkciu a odvtedy žije v ústraní. Svojou rezignáciou, komunikovanou v latinčine, prepísal cirkevné dejiny: Benedikt bol prvým pápežom od roku 1415, ktorý sa vzdal úradu hlavy katolíckej cirkvi. Nedávno sa emeritný pápež zdržiaval takmer úplne v ústraní od verejnosti. V posledných týždňoch však naďalej prijímal návštevy sediac na invalidnom vozíku. Niektoré fotografie zverejnené na internetových sieťach ukázali, že je čoraz krehkejší.

Najnovšie správy o zdravotnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Biskup Bätzing vyzýva k modlitbe

Zástupkyňa hovorkyne vlády Christiane Hoffmannová v Berlíne na poludnie povedala, že kancelár Olaf Scholz myslí na Benedikta a želá mu skoré uzdravenie. Predseda Nemeckej biskupskej konferencie (DBK), biskup Georg Bätzing z Limburgu, vyzval na Twitteri veriacich v Nemecku k modlitbe. "Moje myšlienky sú s emeritným pápežom," povedal.

Aj v Marktl am Inn, rodisku Benedikta XVI. neďaleko rakúskych hraníc sa ľudia dozvedeli správy z Vatikánu. V katolíckom kostole svätého Osvalda, v ktorom bol pokrstený Joseph Ratzinger, horela červená sviečka pred fotografiou emeritného pápeža. „Benedikt je tu v našom meste veľmi prítomný,“ povedala 14-ročná Amelie. "Dotýka sa ma to," dodáva.

Benediktov osemročný pontifikát zatienili mocenské boje v cirkvi a škandály spojené so sexuálnym zneužívaním. Nemec bol prvým pápežom, ktorý sa ospravedlnil a stretol s obeťami sexuálneho zneužívania detí katolíckymi duchovnými. Jeho odporcovia ho však obvinili, že nedokázal ukončiť cirkevné zakrývanie škandálov zneužívania. Najnovšie obvinenia z práce Benedikta opäť zatienili: Správa o sexuálnom zneužívaní v cirkvi prezentovaná v Mníchove ho obvinila z vážnych chýb pri jednaní s pedofilným kňazom počas jeho pôsobenia ako mníchovského arcibiskupa.

Neobvyklá situácia

Kvôli tomu, že svet má jedného úradujúceho pápeža a jedného pápeža na odpočinku, zažíva Vatikán veľmi neobvyklú situáciu. Presné pravidlá totiž existujú najmä pre prípad úmrtia úradujúceho pápeža a nie toho emeritného, upozornila agentúra DPA. Ak zomrie úradujúci pápež, trvajú smútočné obrady deväť dní a potom nasleduje konkláve, teda zhromaždenie kardinálov na voľbu novej hlavy cirkvi. V prípade úmrtia Benedikta by bol postup odlišný, podľa DPA ale pápež František už presný priebeh smútočných obradov schválil. Jasné je už teraz to, že Benedikt bude pochovaný po boku svojich predchodcov vo svätopetrskej bazilike.

Viac o téme: Zdravotný stavBenedikt XVI.VatikánPápež FrantišekŽivotné funkcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu