Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Biela apokalypsa! Snehová víchrica v USA má už takmer 60 obetí: Záchranári nestíhali vypočuť volanie o pomoc

Autá v New Yorku úplne zavial sneh. Zobraziť galériu (3)
Autá v New Yorku úplne zavial sneh. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - USA aj naďalej sužuje mohutná snehová víchrica. Počet obetí stúpa k 60 a každou hodinou sa zvyšuje. Záchranári nachádzajú zamrznutých ľudí v autách. Situácia sa napriek tomu začína pomaly zlepšovať.

Situácia za posledný víkend bola taká vážna, že záchranári v štáte New York nemohli vyhovieť až 500 volaniam o pomoc. Linky boli preťažené, tak sa jednoducho nedokázali dovolať. Množstvo obetí zamrzlo priamo vo svojich zaviatych autách.

Snehová víchrica v New Yorku (Zdroj: profimedia.sk)

Vietor totiž v nárazoch dosahoval až vyše 100 km/h a výdatné sneženie znížilo viditeľnosť na niekoľko metrov. Ľudia sa domnievali, že prečkajú fujavicu vo svojich vozidlách, lenže tá trvala 36 hodín. Im sa tak minulo palivo aj zásoby jedla. Ich autá za ten čas tak zavialo, že sa z nich nevedeli dostať. Teploty dosahovali len -22 stupňov Celzia.

Biela apokalypsa! Snehová víchrica
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V 12 amerických štátoch Colorado, Illinois, Kansas, Kentucky, Michigan, Missouri, Nebraska, New York, Ohio, Oklahoma, Tennessee a Wisconsin stúpol počet obetí na 58. Informovali o tom úrady.

Najviac obetí si snehová fujavica vyžiadala v okresoch New York a Errie. V štáte New York napadlo až 120 cm snehu a tvorili sa niekoľkometrové záveje. 

Biela apokalypsa! Snehová víchrica
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V oblasti sa prejavil tzv. lake efect (jazerný efekt). Podľa iMeteo.sk takýto úkaz nastáva "keď studený, arktický vzduch prechádza cez nezamrznutú, teplejšiu jazernú vodu a prenáša vlhkosť a teplo do nižších častí atmosféry. Vzduch potom stúpa a vytvára oblaky, čo má za následok husté sneženie".

Zamrznuté Michiganské jazero (Zdroj: profimedia.sk)

Arktický vzduch nasal vlhkosť v oblasti Kanadských jazier (nachádzajú sa tu známe Niagarské vodopády) a odniesol ju južne od týchto jazier. V USA sa situácia pomaly upokojuje a očakáva sa oteplenie.

Viac o téme: PočasieObeteZáchranáriUSASnehová víchrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu