Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z inštruktora jogy sa vykľul medzinárodný podvodník: Hľadajú ho po celom svete, klamal žiakom i okoliu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

MEXIKO – Po inštruktorovi jogy Leónovi Ferrarovi sa zľahla zem, po tom, ako bol venčiť svojich dvoch psov. Domov sa už nevrátil, jeho študenti ho hľadali niekoľko dní. Nakoniec ho museli vyhlásiť za nezvestného. To čo prišlo potom, nikto z jeho blízkeho okruhu nečakal.

León Ferrara (52) žijúci v Guadalajare v Mexiku nemal v meste žiadneho partnera, deti či iných príbuzných. Prešlo niekoľko dní a po Leónovi ani stopy. Boli to jeho priatelia, ktorí oznámili prípad nezvestnej osoby, ktoré sa nakoniec ukázalo ako bezvýsledné. Meno León Ferrara v registri obyvateľstva totiž neexistovalo, píše EL PAÍS. Nakoniec sa jeho študenti dozvedeli, že ich inštruktor sa nevolal León Ferrara, ale v skutočnosti to bol Jorge Rueda Landeros. A nebol stratený ani unesený, bol totiž  zatknutý za vraždu.

Na Prvý sviatok vianočný ľudia rozprávali potichu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Všetko bolo inak

Landeros je hlavným podozrivým z vraždy profesorky Sue Ann Marcumovej, ktorá bola zavraždená v meste Bethesda v štáte Maryland v roku 2010. Posledných 12 rokov bol na zozname najhľadanejších osôb FBI. „Som nevinný... samozrejme nie vo všetkom." Ale z toho, z čoho som obvinený,“ povedal počas telefonátu z väznice v Mexico City. Na otázku, či niekedy sledoval svoj prípad v správach za posledné desaťročie, Landeros odpovedal pevným „nie“. „Nič som nesledoval. Keď som zmizol z radaru, úplne som zabudol na vyšetrovanie. Stále mám problém reagovať na meno ‚Jorge‘ – už ho v sebe takmer nemám.“

María, Landerosova študentka, ktorej skutočné meno bolo v médiách zmenené, je stále v šoku. „Mám pocit, že smútim. Poznám Leóna, ale neviem, kto je Jorge,“ povedala do telefónu. Bola to ona, ktorá sa obrátila na špeciálneho prokurátora, aby nahlásila zmiznutie svojho kamaráta a inštruktora. Po sedemhodinovom čakaní jej policajti povedali: „Váš priateľ nechýba. Je vo väzbe a má spis Interpolu. Viac vám prezradiť nemôžeme."

Boli v tom peniaze

Sue Ann Marcumová – obľúbená profesorka účtovníctva na Americkej univerzite vo Washingtone bola nájdená mŕtva vo svojom dome. Najprv všetko nasvedčovalo tomu, že šlo o lúpež, ktorá sa pokazila. Po telefonáte, polícia dorazila na miesto činu a našla telo obete, ktorá podľa všetkého kládla odpor predtým, ako ju útočník udusil a dobil na smrť. Takmer všetky jej cennosti sa však stále nachádzali v dome. Jedinou výnimkou bola stará dodávka Jeep Cherokee, ktorá už nebola zaparkovaná pred jej domom.

Vozidlo sa podarilo nájsť ešte v ten deň. Ukradol ho 18-ročný DeAndrew Hamlin, ktorý bol obvinený z lúpeže a vraždy. O niekoľko mesiacov neskôr, keď sa priznal ku krádeži dodávky, vyšetrovatelia stále nepotvrdili jeho účasť na vražde Sue Ann Marcumovej. Je možné, že mladý muž jednoducho zobral dodávku, keď ju našiel opustenú. Neskôr v apríli 2011 vydali úrady zatykač na Landerosa po tom, čo v Marcumovej dome identifikovali jeho DNA.

Marcumovú a Landerosa spájala vášeň pre jogu. Priatelia obete tvrdia, že sa stretli v lete 2005, kedy chodila na hodiny španielčiny v kostole, kde bol učiteľom. Policajné správy naznačujú, že začali vzťah. Polícia našla v Marcumovej počítači sériu spisov týkajúcich sa otvorenia investičného fondu, ktorý mali spravovať obaja. Vyšetrovatelia tiež našli daňové priznanie, ktoré uvádzalo finančné pohyby vo výške najmenej 100 000 dolárov. E-maily odhalili, že Marcumová mala problémy s tým, ako Landeros narábal s peniazmi. Agenti objavili aj životnú poistku na meno obete na pol milióna dolárov, v ktorej ako jediný príjemca figuroval Landeros.

Z makléra na Wall Street sa stal jogín 

Agenti FBI tvrdia, že ich prípad je silný: bol tam motív a na mieste činu sa našli genetické vzorky obžalovaného. Podozrivý mal tiež ľahký prístup k bydlisku obete. Landeros sa prezentoval ako bývalý maklér z Wall Street, ktorý sa rozhodol všetko opustiť a vydať sa na cestu sebapoznania. Tvrdil, že mal dosť svojho života a odišiel do Indie. Po návrate bol nový človek - Jorge, jogín, umelec a básnik. Nemal žiadne materiálne väzby a žil ako askéta. Príležitostne vyučoval v malých kaviarňach či duchovných centrách.

Napriek jeho popieraniu americké úrady nepochybujú o jeho vine, ako ani Marcumovej príbuzní. V júni 2011 bol zatykač na Landerosa ako jediného podozrivého oficiálne potvrdený. Nakoniec bol Landeros zaradený na zoznam najhľadanejších osôb FBI za vraždu.

León vs. Jorge

Pre študentov a blízkych bolo zistitenie o Leónovi Ferrarovi obrovským šokom. „León bol môj najlepší priateľ,“ hovorí Sofia, ktorá rovnako ako ostatní študenti inštruktora jogy, požiadala o utajenie svojho skutočného mena. Sofia sa s inštruktorom zoznámila v roku 2013, krátko na to sa stali priateľmi. Opísala ho ako kultivovaného človeka so zmyslom pre humor. Dokonca ho nechala učiť jazyky a mediáciu jej syna. 

León Ferrara sa veľmi angažoval v živote svojich študentov, dával im rady týkajúce sa vzťahov a hral úlohu dôverníka. Štyria ďalší ľudia, ktorí boli blízko Landerosa, zdieľajú svoje pocity smútku, bolesti a zrady. Zaujíma ich, kto v skutočnosti bol a či mali vidieť nejaké varovné signály. Všetko, čo si mysleli, že vedia o inštruktorovi jogy a všetko, čo o ňom zistili, sa nezhoduje: na jednej strane bol „León“ hippie, ktorý propagoval meditáciu, na druhej strane, otvorený prípad vraždy viac ako desaťročie.

Prípad Landeros zostal v Mexiku prakticky nepovšimnutý. Generálny prokurátor, ani žiadny iný mexický alebo americký vládny predstaviteľ, nevydal vyhlásenie o zatknutí. Zdá sa, že o zatknutí nevedia ani americké médiá. Hoci neexistovalo žiadne oficiálne oznámenie o jeho zadržaní, zdroje z mexického väzenského systému potvrdili pre EL PAÍS, že Landeros vstúpil do svojej väzenskej cely v Mexico City 14. decembra v rámci predbežného zadržania na účely vydania. 

Viac o téme: VraždaJogaZatykačFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu