Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Panika, mrazivé ticho a najhoršie scenáre: Na palube doslova vypukla panika, toto si cestujúci pred Vianocami nepriali

Z horiaceho trajektu v New Yorku museli zachraňovať stovky cestujúcich.
Z horiaceho trajektu v New Yorku museli zachraňovať stovky cestujúcich. (Zdroj: Facebook/Basilio Frusciante)

NEW YORK - Stovky cestujúcich na trajekte smerujúcom na Staten Island si museli počas evakuácie obliecť záchranné vesty. Príčinou bol požiar v strojovni. 94-metrová loď používaná v newyorskej trajektovej doprave medzi Manhattanom a Staten Island sa vo štvrtok okolo 17:00 (miestneho času) náhle zastavila neďaleko Sochy slobody. Podľa newyorského hasičského zboru bolo na palube 868 pasažierov a 16 členov posádky, ktorých zachránili a priviezli na breh iné trajekty.

Scény zaznamenané niekoľkými svedkami a zverejnené na internete sú desivé: Desiatky cestujúcich si obliekajú záchranné vesty a tlačia sa tesne k núdzovým východom.

Mesto Prešov sprístupnilo prvých 36 bytov po požiari v paneláku (Zdroj: TASR/ František Iván)

Na palube bol Ivan McCall, ktorý pre web silive.com po nehode povedal: „Dym bol taký hustý, že ste si nevideli ruku pred tvárou.“ Cestujúci pokračoval: „Do davu hodili záchranné vesty, vypukla panika, niektorí plakali od strachu...“

Personál sa zachoval profesionálne, na výnimočnú situáciu boli dobre pripravení aj hasiči a polícia. Podľa konzistentných správ USA boli pasažieri rýchlo premiestnení na vyššie poschodia, aby sa nadýchli čerstvého vzduchu. Zabudovaný hasiaci systém uhasil plamene dusíkom.

„Bolo to veľmi desivé,“ povedal ďalší cestujúci, „celý čas som telefonoval so svojím priateľom. Nikdy som nič podobné nezažil.“ Loď zapojená do nehody bola Sandy Ground Ferry, ktorá bola zaregistrovaná len tento rok. Hovorca trajektovej spoločnosti pochválil kapitána, hlavného inžiniera a zvyšok posádky za rýchlu a príkladnú reakciu.

Šťastie v nešťastí: Podľa newyorskej polície nedošlo k úmrtiu ani k vážnym zraneniam, päť ľudí ošetrili s ľahkými zraneniami. Hovorca hasičského zboru Frank Leeb povedal, že požiar je pod kontrolou. Napriek tomu musia záchranné zložky počkať minimálne 24 hodín, kým budú môcť strojovňu otvoriť. Teraz sa zisťuje, ako mohlo dôjsť takmer nešťastiu deň pred Štedrým večerom.

Viac o téme: PožiarZáchranaCestujúciTrajektNew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu