Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristoprvý (21. december 2022)

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje v stredu 21. decembra navštíviť Washington. Bude to jeho prvá cesta do zahraničia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, informovali médiá v Spojených štátoch. Správu priniesla aj tlačová agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 300

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 300 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58  Zimná uniforma a teplé oblečenie: Island poskytuje humanitárnu pomoc Ukrajine. Predtým sa v krajine organizoval celoštátny maratón pletenia ponožiek a svetrov pre AFU. Vláda sa tiež aktívne podieľala na tvorbe balíka vojenskej pomoci.

21:40 Rusko používa zimu ako zbraň, povedal Biden. Americký prezident tiež dodal, že „Ukrajinský ľud naďalej inšpiruje svet svojou odvahou“.

21:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval Spojeným štátom za podporu. Povedal to počas stretnutia so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom v Bielom dome. Informuje o tom správa britskej spravodajskej stanice Sky News.

20:53 Dánsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 300 miliónov dánskych korún (42,8 milióna dolárov), oznámilo v stredu dánske ministerstvo obrany. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

20:42 Šéf Vagnerovej skupiny údajne navštívil väznicu, v ktorej je ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj a do bojov na Ukrajine sa snažil verbovať miestnych väzňov. Uviedol to v stredu  Navaľnyj s tým, že návštevu Jevgenija Prigožina mu opísal "očitý svedok", píše agentúra Reuters.

20:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prišiel v stredu do Bieleho domu, kde má s americkým prezidentom Joeom Bidenom rokovať o podpore USA pre Ukrajinu. Informuje o tom správa agentúry AP a webová stránka stanice BBC. Biden Zelenského privítal v spoločnosti svojej manželky Jill Bidenovej. Štátnici si podali ruky a zapózovali pre fotografov. Následne zamierili do priestorov Bieleho domu a ich stretnutie v Oválnej pracovni by malo trvať približne dve hodiny. Ide o prvú zahraničnú cestu Zelenského od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári. 

19:40 Volodymyr Zelenskyj zverejnil prvé fotografie z návštevy Spojených štátov. "Dnes som vo Washingtone, aby som poďakoval americkému ľudu, prezidentovi a Kongresu za ich podporu... Budúci rok musíme vrátiť ukrajinskú vlajku a slobodu celej našej krajine a ľudu," napísal.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu