Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spor je na konci, EÚ sa dohodla na strope na cenu plynu: Ukončia sa tým ruské manipulácie trhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) sa po mesiacoch politických sporov dohodla na cenovom strope na veľkoobchodné ceny plynu na úrovni 180 eur za megawatthodinu (MWh). TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Bloomberg.

Peter Gerhart o kompromisnej dohode o zastropovaní cien plynu v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ministri energetiky EÚ sa v pondelok dohodli na tom, že za konkrétnych podmienok cena plynu na holandskej burze TTF nebude môcť prekročiť 180 eur za MWh, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. V pondelok sa cena referenčného kontraktu na burze TTF nachádzala na úrovni 110 eur za MWh. V auguste sa dostala až nad 340 eur za MWh.

Takzvaný korekčný mechanizmus pre trh s plynom je dočasným opatrením, ktoré má zabrániť prudkým kolísaniam ceny, a mal by od 15. februára 2023 platiť 1 rok, uviedli pre Bloomberg zdroje oboznámené so záležitosťou. Cenový strop je výrazne nižšie v porovnaní s novembrovým návrhom Európskej komisie (EK).

EK chcela stanoviť strop na úrovni 275 eur za MWh. To je však príliš vysoko na to, aby ochránila členské štáty pred prudkým zdražením plynu, s ktorým sa museli vyrovnať tento rok po tom, ako Rusko po svojom útoku na Ukrajinu obmedzilo dodávky plynu do Európy.

Nový cenový strop začne platiť len v prípade, ak bude cena na plyn na TTF o viac než 35 eur za MWh vyššia v porovnaní s cenou skvapalneného zemného plynu (LNG) na globálnom trhu. Ceny na TTF budú musieť zostať nad 180 eur za MWh a o 35 eur nad cenou LNG tri dni po sebe, aby sa aktivoval korekčný mechanizmus.

Gerhart: Dohoda o zastropovaní cien plynu je dobrá pre EÚ a jej občanov 

Európska únia (EÚ) po mesiacoch politických sporov našla kompromis na cenovom strope na veľkoobchodné ceny plynu na úrovni 180 eur za megawatthodinu (MWh). Podľa spravodajcu TASR to potvrdil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Gerhart po skončení rady EÚ pre energetiku v Bruseli.

"V mene slovenskej delegácie chcem tlmočiť našu spokojnosť so závermi, ktoré boli prijaté. Slovensko oceňuje zhodu na kompromise prijať nariadenie, ktoré zastropuje ceny plynu na európskom trhu," uviedol Gerhart. Ministri energetiky EÚ sa v pondelok dohodli na tom, že za konkrétnych podmienok cena plynu na holandskej burze TTF nebude môcť prekročiť 180 eur za MWh.

"Podarilo sa nám nájsť dôležitú dohodu, ktorá ochráni občanov pred prudkým nárastom cien energií. Stanovíme realistický a účinný mechanizmus, ktorý bude zahŕňať potrebné záruky, že nebude ohrozená bezpečnosť dodávok energií, a stabilitu finančných trhov. Opäť sme dokázali, že EÚ je jednotná a nikomu nedovolí používať energiu ako zbraň," opísal situáciu po skončení rokovaní  český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela, ktorý rokovania medzi členskými krajinami viedol.

Gerhart dodal, že je to veľmi dôležitá správa pre európsky trh, lebo Rada ministrov predpokladá, že zastropovaním ceny plynu dôjde k upokojeniu na európskom trhu s cenami plynu. "Zároveň sme s spokojní s tým, že bol vytvorený mechanizmus na spoločný nákup plynu v rámci Európskej únie. A dôležitým tretím bodom, kde vyjadrujeme veľkú spokojnosť, je, že je pripravené nariadenie, ktoré umožní, respektíve zjednoduší proces povoľovania potrebný pri budovaní obnoviteľných zdrojov energie," vysvetlil pozíciu Slovenska. 

Zjednodušenie budovania infraštruktúry pre obnoviteľné zdroje požaduje aj Európska komisia cez svoj plán REPowerEU. Rada ministrov potvrdila cieľ, že na hrubej konečnej spotrebe Únie v roku 2030 aspoň 40 % budú mať podiel energie z obnoviteľných zdrojov.

Gerhart poďakoval končiacemu českému predsedníctvu v Rade EÚ, že vyvinulo maximálnu snahu a energiu na to, aby sa pondelňajšie rokovania skončili úspechom. To ministrom zodpovedným za energetiku nariadili aj premiéri a prezidenti vo štvrtok minulý týždeň v Bruseli počas samitu EÚ. Gerhart zdôraznil, že kompromisnú dohodu považuje za pozitívnu správu pre európske trhy aj pre európskych občanov. 

Morawiecki: Cenový strop na plyn ukončí ruské manipulácie trhu

Dnešné rozhodnutie krajín Európskej únie obmedziť ceny plynu podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého ukončí manipulácie trhu zo strany Ruska a ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Morawiecki to uviedol na facebooku.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck zase podľa agentúry DPA poznamenal, že Berlín za obmedzenie cien mohol hlasovať vďaka bezpečnostným opatreniam, ktoré návrh obsahoval. Prijatie dohody ocenila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ako jediné s ňou nesúhlasí Maďarsko, podľa jeho ministra zahraničia Pétera Szijjártóa povedie k rastu cien.

"Na posledných stretnutiach v Bruseli sa našej väčšinovej koalícii podarilo prelomiť odpor - najmä zo strany Nemecka," uviedol Morawiecki. "To znamená koniec manipulácií trhu Ruskom a jeho firmou Gazprom," poznamenal tiež.

V príspevku narážal okrem iného na to, že práve Nemecko sa proti dohode dlho stavalo. Berlín sa totiž obával o bezpečnosť dodávok v prípade zavedenia cenového stropu. Svetoví dodávatelia by potom podľa neho mohli predávať svoj plyn inde, napríklad na ázijských trhoch, kde by zaň dostali viac peňazí.

K zmene postoja podľa nemeckého ministra Habecka prispeli prijaté opatrenia. "Definovali sme mnoho nástrojov, ktoré výrazne znižujú riziko nezamýšľaného efektu," poznamenal na okraj ministerskej schôdzky v Bruseli. Mechanizmus by podľa neho automaticky prestal fungovať, napríklad ak by bolo potrebné časti firiem alebo obyvateľov nariadiť obmedzenie spotreby plynu.

"Vítam dnešnú dohodu v Rade pre energetiku o spoločnom nákupe, urýchlení povoľovania obnoviteľných zdrojov energie a o trhovom korekčnom mechanizme," uviedla von der Leyenová. "Tieto rozhodnutia umožnia EÚ efektívnejšie sa pripraviť na budúcu zimu a urýchliť zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie," dodala.

Szijjártó vyhlásil, že Budapešť je naďalej proti zavedeniu cenového stropu pri plyne, pretože to podľa nej povedie k zvýšeniu cien. Minister poznamenal, že EÚ by sa mala namiesto toho zamerať na výstavbu plynovodov a terminálov LNG a zároveň hľadať nové zdroje.

Viac o téme: CenyPlynStrop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu