Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pre prílev migrantov vyhlásil starosta v El Paso stav núdze

V meste El Paso vyhlásili stav núdze Zobraziť galériu (2)
V meste El Paso vyhlásili stav núdze (Zdroj: SITA/AP Photo/Christian Chavez, File)

EL PASO - Starosta texaského pohraničného mesta El Paso vyhlásil v sobotu stav núdze. Pohraničná stráž každý deň zadrží tisíce migrantov a stovky ďalších aj napriek nízkym teplotám prespávajú na uliciach. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podľa starostu Oscara Leesera vyhlásenie núdzového stavu poskytne mestským úradom zdroje a schopnosť postarať sa o migrantov, ktorí prekročili mexickú hranicu. "Chceli sme zabezpečiť, aby sa s ľuďmi zaobchádzalo dôstojne. Chceme sa uistiť, že všetci sú v bezpečí," povedal Leeser novinárom.

Americká pohraničná stráž v oblasti El Paso za posledný týždeň registruje v priemere viac ako 2 400 migrantov denne na 268 kilometrovom úseku hranice. V porovnaní s októbrom to je nárast o 40 percent. Podľa zástupcu starostu Maria D'Agostina vyhlásenie núdzového stavu poskytne mestu ďalšie možnosti prepravy migrantov na iné miesta a pomoc od štátnych orgánov činných v trestnom konaní.

Pre prílev migrantov vyhlásil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christian Chavez, File)

Záujem o prekročenie hraníc sa radikálne zvýši po polnoci 21. decembri, keď prestane platiť administratívny postup vyhosťovania podľa Hlavy 42 zákonníka Spojených štátov. Federálny sudca Emmet G. Sullivan rozhodol, že ide o "svojvoľné a rozmarné" porušenie zákona o administratívnom konaní zo strany vlády. V piatok odvolací súd zamietol pokus skupiny štátov s republikánskymi generálnymi prokurátormi, aby Hlava 42 ostala v platnosti. Štáty sa môžu odvolať na Najvyšší súd USA.

Viac o téme: MigrantiEl PasoStav núdze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu