Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet prichádzajúcich migrantov do Grécka vykazuje dramatický pokles

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty)

ATÉNY - Grécky minister pre migráciu Notis Mitarachi v utorok uviedol, že počet migrantov prichádzajúcich do Grécka za posledné dva roky dramaticky klesol. Zároveň sa znížil aj počet žiadateľov o azyl žijúcich v krajine. Informuje o tom správa agentúry AP.

Mitarachi pripísal zásluhy stredopravicej vládnej politike v oblasti migrácie vrátane zvýšenej ochrany hraníc, rýchlejšieho azylového konania a sprísnenia migračných zákonov. V roku 2021 prišlo do Grécka 8745 migrantov, čo je najmenej za desaťročie, uviedol minister. Počet prichádzajúcich migrantov zostal "stabilne nízky" aj v roku 2022.

Pokračovali ďalej do bohatších krajín

"Výsledkom je, že namiesto 92.000 žiadateľov o azyl umiestnených v 121 zariadeniach ich dnes v 33 zariadeniach žije 14.000," dodal Mitarachi. V roku 2015 počas vrcholiacej migračnej krízy prišli do Grécka státisíce ľudí. Prevažná väčšina z nich dorazila na grécke ostrovy z neďalekého tureckého pobrežia a potom pokračovala ďalej na sever cez Balkán do bohatších európskych krajín.

Podľa údajov Úradu vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) sa vlani do Grécka dostalo celkovo 18.778 migrantom. V roku 2021 ich evidovali 9157, píše AP. Migranti vo veľkej miere obviňujú grécke úrady z vykonávania deportácií hneď, ako sa dostanú do krajiny a neumožňujú im na gréckej pôde požiadať o azyl. Atény takéto praktiky dôrazne popierajú.

Viac o téme: PoklesAzylMigráciaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu