Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tureckosť bola nahradená tureckým národom

Turecký premiér Tayyip Erdogan
Turecký premiér Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký parlament schválil dlho očakávaný dodatok zákona trestajúci hanobenie "tureckosti", čo Európska únia ostro kritizovala ako hrozbu slobodnému prejavu v krajine. Termín tureckosť, nahradil v dodatku "turecký národ".

Dodatok, ktorý zmierňuje článok 301 trestného zákonníka, podporilo 250 poslancov v 550-člennej snemovni po osemhodinovej rozprave. Debata, ktorú začali v utorok popoludní, pokračovala v noci v atmosfére tvrdej opozície zo strany nacionalistických poslancov.

Termín tureckosť, kritizovaný ako príliš všeobecný a neurčitý, nahradil v dodatku "turecký národ". Zmenil sa aj rozsah väzenského trestu z troch na dva roky s možnosťou odkladu rozsudku alebo náhrady za finančnú pokutu. S cieľom sťažiť súdne procesy bude teraz podľa nového zákona potrebný súhlas ministra spravodlivosti pred otvorením prípadu. Časť, ktorá obsahovala požiadavku na zvýšené sankcie za trestný čin hanobenia spáchaný za hranicami, zo zákona vyňali.

Doterajší trestný zákonník, ktorý vstúpil do platnosti v júni 2005, obsahoval aj obmedzenia slobody prejavu a kontroverzný článok 301 o "hanobení tureckosti". Podľa EÚ bol najmä na jeho základe vyvíjaný nátlak úradov na mnohých intelektuálov.

Podľa článku 301 súdili napríklad neskôr zavraždeného arménskeho novinára Hranta Dinka, podpredsedu Moslimskej organizácie na ochranu ľudských práv Sehmüsa Üleka, akademikov Baskina Orana a Ibrahima Kabogla či nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Orhana Pamuka. Článok bol zameraný predovšetkým proti osobám, ktoré sa nevyjadrovali v súlade s oficiálnou líniou o zmasakrovaní Arménov počas prvej svetovej vojny. Udalosti z obdobia Osmanskej ríše mnohé krajiny uznali za genocídu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu