Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spotové ceny elektriny v Európe vzrastajú, hlavným dôvodom je Francúzsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Spotové ceny elektriny v Európe vo štvrtok vzrástli. Dôvodom sú očakávania, že v piatok (16. 12.) klesne výroba veternej a solárnej elektriny a dopyt vo Francúzsku stúpne. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Zvyškové zaťaženie v Nemecku rovnako ako v susedných krajinách rastie, keď produkcia veternej a solárnej elektriny padá," uviedli analytici spoločnosti Refinitiv.Cena nemeckej silovej elektriny s dodávkou v piatok sa vo štvrtok predpoludním zvýšila o 3,3 % na 426,50 eura za megawatthodinu (MWh). Ekvivalentný francúzsky kontrakt zdražel o 2 % na 426 eur za MWh.

Produkcia francúzskych jadrových elektrární zostáva nezmenená

Podľa údajov Refinitiv Eikon sa očakáva, že denná produkcia veternej elektriny v piatok klesne o 6,8 gigawattu (GW) na 3,6 GW a vo Francúzsku o 2,2 GW na 4,6 GW. Dodávky elektriny zo solárnych panelov by sa v Nemecku mali znížiť o 230 megawattov (MW) na 1,7 GW. Produkcia francúzskych jadrových elektrární zostáva nezmenená na 70 % dostupných kapacít, pričom reštart reaktora Dampierre 2 sa odsunul o 5 dní na 24. decembra.Predpokladá sa, že spotreba elektriny v Nemecku v piatok klesne o 500 MW na 63,9 GW, vo Francúzsku by sa mala zvýšiť o 320 MW na 72,1 GW.

Viac o téme: CenaElektrinaEurópska úniaEKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu