Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strašné odhalenie: Rusi väznili v Chersone aj DETI...voda každý druhý deň aj nútené umývanie mučiarní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHERSON - Vyšetrovatelia po oslobodení mesta objavili detské cely, ktoré boli súčasťou jednej zo štyroch doteraz odhalených mučiarní v Chersone. Deti tam mali žiť v katastrofálnych podmienkach. Okrem psychického nátlaku trpeli na nedostatok jedla a vody. Údajné šťastie mali tie deti, ktoré Moskva násilím deportovala do Ruska.

Ruské okupačné vojská v ukrajinskom Chersone zadržiavali a týrali aj deti. "Vodu dostávali každé dva dni a boli držané prakticky bez jedla," uviedol ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Tvrdenie nie je možné nezávisle overiť a Rusko odmieta, že by s civilistami zle zaobchádzalo.

"V Chersonskej oblasti sme našli desať mučiarní, z toho štyri v meste Cherson. V jednej z nich bola cela, kde držali deti. Dokonca aj okupanti ju nazývali 'detská cela'," povedal ombudsman. Od ostatných miestností pre väzňov sa mala líši len tým, že na podlahe ležali tenké rohože.

V celách sa podľa Lubinca ocitli deti, ktoré v očiach okupantov kládli odpor. Štrnásťročný chlapec sa tu ocitol za fotografovanie zničenej ruskej vojenskej techniky. Ako uvádza Kyiv Independent, istý 16-ročný Ukrajinec, ktorý prežil v ruskom zjatí v okupovanom Melitopole, povedal, že bol nútený plniť aj nechutné príkazy. Jedným z nich bolo čistenie mučiarne od zaplavenej krvi obetí.

Unášanie detí  

Na deti v zajatí bol vyvíjaný psychologický nátlak. "Vojaci im napríklad tvrdili, že ich rodičia opustili a už sa nikdy nevrátia," opísal Lubinec. Ďalej uviedol, že od začiatku invázie vo februári bolo do Ruska odvezených približne 12 000 ukrajinských detí, z toho 8 600 násilím.

Strašné odhalenie: Rusi väznili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Daria Herasymčuková, poradkyňa ukrajinského prezidenta pre práva a rehabilitáciu detí, dňa 9. decembra informovala, že Rusko nezákonne deportovalo už viac ako 13 000 ukrajinských detí a zdôraznila, že to žiaľ nie je konečné číslo. "Sme presvedčení o tom, že ruské úrady uniesli desiatky tisíc detí," povedala.

Moskva to netají

Ruskí predstavitelia priznali únosy ukrajinských detí a označili tento nezákonný čin za "veľkorysý" krok Moskvy, ktorá im pomohla uprostred vojny proti Ukrajine. Organizácia Amnesty International, ktorá dohliada na ľudské práva, 11. novembra uviedla, že ruské činy núteného vysídlenia a deportácie sú odsúdeniahodné a predstavujú akt vojnového zločinu.

Cherson, jediné oblastné centrum, ktoré sa podarilo ruskej armáde od februárového vpádu na Ukrajinu aspoň dočasne ovládnuť, ukrajinská armáda znovu dobyla 11. novembra. Odvtedy ruské sily mesto pravidelne ostreľujú z druhého brehu rieky Dneper. Každodenné ruské ostreľovanie zabíja civilistov všetkých vekových kategórií vrátane dojčiat.

Viac o téme: DetiZajatieVojna na UkrajineCherson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu