Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bielorusko začalo neohlásenú previerku bojovej pripravenosti vojakov: Cvičiť majú rýchly presun

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bielorusko, blízky spojenec Ruska, spustilo v utorok neohlásenú previerku bojovej pripravenosti vojakov, oznámilo ministerstvo obrany v Minsku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

O armádnom cvičení rozhodol bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, pričom vojaci budú nacvičovať rýchly presun do určenej oblasti, použitie vybavenia a stavbu mostov ponad rieky Neman a Berezina na západe a východe Bieloruska. "Na toto obdobie je naplánovaný prevoz vojenského vybavenia a príslušníkov armády a bude dočasne obmedzený pohyb civilistov (doprava) po určitých verejných cestách a častiach terénu," uviedol bieloruský rezort obrany vo vyhlásení.

Vojenská aktivita Bieloruska vyvoláva obavy

Najnovšia vojenská aktivita Bieloruska spolu s minulotýždňovým protiteroristickým cvičením vyvoláva obavy, že Rusko môže v nasledujúcich mesiacoch vystupňovať svoj útok na Ukrajinu aj z územia Bieloruska. Minsk síce uvádza, že do vojny na Ukrajine nevstúpi, no Lukašenko už predtým vyslal bieloruských vojakov spolu s ruskými do blízkosti ukrajinských hraníc. Zdôvodnil to hrozbou zo strany Ukrajiny a Západu. Lukašenko je najbližším spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a Moskve pred inváziou na Ukrajinu poskytol  bieloruské územie na vyslanie jej vojakov či odpaľovanie rakiet na Ukrajinu.

Viac o téme: VojaciPrevierkaBieloruskoAlexandr LukašenkoBojová pripravenosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu