Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Drogová mafia chce zabiť belgického ministra a jeho rodinu: Strach o život, TAKTO sa skrýva

Vincenta van Quickenborna chce zavraždiť drogová mafia. Zobraziť galériu (2)
Vincenta van Quickenborna chce zavraždiť drogová mafia. (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - Minister spravodlivosti Vincent van Quickenborne a jeho rodina boli v stredu prevezení políciou na bližšie neurčené miesto - už druhýkrát v priebehu niekoľkých mesiacov. Podľa denníka Standaard chce drogová mafia zabiť liberála. Jeho dom v Kortrijku stráži polícia.

Minister spravodlivosti Van Quickenborne je vnímaný ako tvrdý bojovník proti organizovanému zločinu. V marci 2021 nariadil obrovský zásah proti drogovej mafii po tom, čo sa belgickým a holandským vyšetrovateľom podarilo prelomiť kryptomobily „Sky Global“ obľúbené medzi zločincami. Jeho policajti prehľadali 200 lokalít, zaistili 17 ton kokaínu, okolo milióna eur v hotovosti a zatkli 48 ľudí – vrátane členov „Hells Angels“, ale aj skorumpovaných kolegov z vlastných radov. Odvtedy mafia plánuje pomstu.

ilustračné video

Pojednávanie v kauze mafiánskej vraždy Róberta Niguta (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ešte v septembri sa traja Holanďania pokúsili uniesť ministra spravodlivosti, jeho manželku a deti z ich domu. Keď však pred jeho domom uvideli policajnú hliadku, dali sa na útek. Vyšetrovatelia našli v opustenom aute kalašnikov, strelné zbrane, plynové fľaše a detskú sedačku. Policajti pomocou poznávacej značky zatkli troch mužov z drogového prostredia.

Prokurátor Frédéric Van Leeuw vtedy hovoril o „narkoterorizme“. Cieľom drogovej mafie je zastrašovanie. „To, čo zločinci robia, ukazuje, že sa považujú za nedotknuteľných.“ Samotný Vincent van Quickborne predpokladal, že hrozba pre neho a jeho rodinu sa ešte zhorší.

Zavraždený investigatívny novinár Peter R. de Vries
Zobraziť galériu (2)
Zavraždený investigatívny novinár Peter R. de Vries  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong, File)

Drogová mafia má veľkú moc aj v Holandsku. V júli 2021 zločinci v centre Amsterdamu popravili hviezdneho reportéra Petra de Vriesa (†64). De Vries bol kľúčovým svedkom v procese vraždy Ridouana Taghiho, šéfa marockej drogovej mafie. Páchatelia sú vraj stúpenci Taghiho. Momentálne prebieha s nimi súdny proces.

Viac o téme: VraždaMafiaMinister spravodlivostiBelgickoVincent van Quickenborne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu