Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Nemecku rozkladajú teroristickú organizáciu: Skupina Ríšski občania stále v hľadáčiku, budú nasledovať ďalšie razie

Heinrich XIII. Prinz Reuss počas zatýkania Zobraziť galériu (2)
Heinrich XIII. Prinz Reuss počas zatýkania (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Nemecká polícia vo veľkom počte zasiahla v stredu ráno proti teroristickej organizácii z prostredia „Ríšskych občanov“. V celej krajine úradníci prehľadali 150 objektov, 25 ľudí bolo zatknutých. Prezident Spolkového úradu kriminálnej polície (BKA) predpokladá, že v rámci vyšetrovania budú nasledovať ďalšie razie.

Prezident Spolkového úradu kriminálnej polície Holger Münch predpokladá, že po veľkej razii na „skupinu Ríšskych občanov“ sa počet podozrivých zvýši. Münch hovoril v stredu večer v televízii ZDF po stredajšom zatknutí 25 osôb o 54 podozrivých a viac ako 150 prehliadkach. Je pravdepodobné, že sa nájdu ďalší podozriví a v najbližších dňoch sa budú vykonávať ďalšie prehliadky.

ilustračné video

Polícia prekazila činnosť nelegálnej výrobne cigariet na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Münch zdôraznil, že cieľom prehliadok nebolo čakať do poslednej chvíle, ale zhromaždiť dostatok dôkazov, že ide o teroristickú organizáciu. Plány prevratu boli známe, ale stále nie je jasné jeho načasovanie.

Prezident BKA však odkázal na „radu“, ktorá rozhoduje, a vojenskú zložku, ktorá tiež obstaráva zbrane. V 50 objektoch sa našli aj zbrane, od kuší a prakov až po pištole a dlhé zbrane, ako aj strelivo. "Nečakáte do poslednej chvíle. Ale keď je to jasné, potom je čas zasiahnuť."

Situáciu mali vždy pod kontrolou

Podľa predsedu Spolkového úradu na ochranu ústavy Thomasa Haldenwanga boli úrady o plánoch skupiny na prevrat včas informované. Skupina bola pozorovaná od jari tohto roku a mala veľmi jasný prehľad o ich plánovaní a rozvoji, povedal Haldenwang pre ZDF. Plány boli potom čoraz konkrétnejšie a obstarávali sa zbrane.

V Nemecku rozkladajú teroristickú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"V momente, keď sme museli predpokladať, že by to teraz mohlo byť nebezpečné, sme samozrejme spolupracovali aj priamo s federálnym prokurátorom a policajnými orgánmi," povedal Haldenwang. Zdôraznil: "Nemecké bezpečnostné orgány ako celok mali situáciu neustále pod kontrolou. Ale čo sa týka tejto skupiny, nebezpečenstvo bolo celkom reálne."

Počas jednej z najväčších policajných operácií proti extrémistom v Nemecku bolo v stredu zatknutých 25 ľudí z ríšskej občianskej scény, ktorí pravdepodobne chceli zvrhnúť politický systém. Podľa federálneho prokurátora sú podozriví z toho, že vytvorili teroristickú organizáciu, ktorá chcela použiť ozbrojenú silu na zostavenie novej vlády a počítala aj so smrťou.

Denník Bild uviedol, že k vodcom skupiny patrila niekdajšia poslankyňa Spolkového snemu za AfD a do októbra tohto roku sudkyňa Birgit Malsacková-Winkemannová a člen nemeckého šľachtického rodu, 71-ročný Heinrich XIII. Prinz Reuss.

Viac o téme: RaziaZatýkanieExtrémistiNemeckoRíšski občania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu