Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radikálny krok Maďarska: Zrušilo cenový strop na benzín a naftu! Sme na pokraji síl, odkazuje MOL

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ – Maďarsko bojuje posledné dni s nedostatkom benzínu a nafty na svojich čerpacích staniciach. Tamojšia vláda sa rozhodla túto ťažkú situáciu riešiť tým, že zrušila cenový strop na pohonné hmoty.

Archívne video: Orbán spôsobil škandál zverejnením videa, na ktorom má na sebe futbalový šál s vyobrazeným starým Maďarskom

Orbán spôsobil škandál zverejnením videa, na ktorom má na sebe futbalový šál s vyobrazeným starým Maďarskom (Zdroj: Facebook/Orbán Viktor)

Maďarská vláda pristúpila k tomuto kroku na návrh spoločnosti MOL. Na spoločnom brífingu to oznámili podpredseda vlády Gergely Gulyás a šéf spoločnosti Zsolt Hernádi. Informujú o tom maďarské médiá. Bez dovozu podľa slov Hernádiho nedokážu zabezpečiť dostatok pohonných hmôt v krajine. „MOL je na pokraji síl,“ povedal. Od čias existencie MOL-u vraj nič také nezažil. Opatrenie nadobudlo účinnosť takmer okamžite po oznámení. Strop sa stal definitívne minulosťou z utorka na stredu len hodinu pred polnocou.  

Gergely Gulyás
Zobraziť galériu (2)
Gergely Gulyás  (Zdroj: SITA, /AP)

Aktuálne je situácia v Maďarsku skutočne dramatická. Pohonné hmoty tam nemá až štvrtina čerpacích staníc. Mnohí vodiči z pohraničia preto chodili tankovať do okolitých krajín, vrátane Slovenska. 

Maďarská vláda zastropovala ceny benzínu a nafty minulý rok a to na úrovni 480 forintov za liter. Limit platil pre osobné vozidlá, taxíky a poľnohospodárske stroje. Po zavedení stropu zahraničné podniky obmedzili dodávky palív do Maďarska.

Gulyás dal zrušenie stropu do súvislosti s protiruskými sankciami. „Zavedenie sankcií spôsobilo výrazné problémy so zásobovaním Maďarska energetickými surovinami,“ povedal.

Viac o téme: NaftaBenzínCenový stropMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu