Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoosedemdesiaty šiesty (6. december 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Na vojenskom letisku neďaleko ruského Kursku horí zásobník ropy. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt na svojom telegramovom profile dnes napísal, že letisko sa stalo terčom ukrajinského dronového útoku. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine trvá už 285 dní 

Vojna na Ukrajine trvá už 285 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Novinári projektu „Schemes“ zverejňujú satelitné snímky následkov útoku na ruskú leteckú základňu v Kursku. Bezpilotné lietadlá dnes ráno zaútočili na palivovú nádrž neďaleko pristávacej dráhy letiska Kursk-Vostochnyj, ktorá sa teraz využíva na vojenské účely.

21:33 Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová počas utorkovej návštevy ukrajinských miest Buča a Irpiň prisľúbila posilnenie spolupráce s Kyjevom. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

20:36 Nemecko odmietlo ponuku Poľska na rozmiestnenie systémov protivzdušnej obrany "Patriot" na Ukrajine, uviedol poľský minister obrany Mariusz Błaszczak. Povedal tiež, že je z tohto rozhodnutia sklamaný.

19:55 Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva vyzvalo v utorok nemocnice, aby zvážili odloženie operácií, ktoré nie sú životne dôležité, až kým sa energetická situácia nestabilizuje. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

19:35 Moskovský súd v utorok rozhodol o zatknutí dvoch ukrajinských ministeriek v neprítomnosti pre narušenie územnej celistvosti Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP. O príkaz na zatknutie ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej a námestníčky ministra zahraničných vecí Emine Džaparovovej požiadala Federálna bezpečnostná služba (FSB).

19:05 Ukrajina dostane finančnú pomoc EÚ napriek maďarskému vetu, ubezpečuje Brusel. Kyjevu bude poskytnutých sľúbených 18 miliárd eur na rok 2023 bez ohľadu na to, či sa na tom zúčastní 27 alebo 26 krajín, uviedla Európska komisia.

17:49 Drony, ktoré 5. decembra zaútočili na letiská pri Rjazani a Saratove v Engels, boli vypustené z územia Ukrajiny. Pre The New York Times to povedal vysoký ukrajinský predstaviteľ, ktorého meno nebolo zverejnené.

16:40 Európska komisia v rámci deviateho balíka protiruských sankcií navrhne uvaliť obmedzenia na ťažobný sektor.

16:14 Čierna Hora daruje Ukrajine 11 percent zo svojho vojenského rozpočtu. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica CNN podľa pondelňajšieho oznámenia kancelárie premiéra Dritana Abazoviča.

16:07 Ukrajina pokračuje v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) a úmyselne tým vytvára hrozbu možnej jadrovej katastrofy, uviedol v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

16:00 Maďarsko zablokovalo pridelenie 18 miliárd eur Ukrajine v roku 2023, aby si zabezpečilo vlastné fondy EÚ. Informoval o tom korešpondent "Rádia Liberty" Rikard Jozwiak.

15:00 Na ukrajinské veľvyslanectvá v zahraničí prišli v utorok ďalšie "krvavé balíky". Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že ide o ambasády v Rumunsku a Dánsku. TASR o tom informuje na základe správy spravodajskej stanice Sky News.

14:34 Štátom vlastnená ruská banka VTB v utorok oznámila, že jej infraštruktúru zasiahol počítačový útok, ktorý označila za najmasívnejší v celej histórii banky. Predstavitelia VTB tvrdia, že útok bol podniknutý zo zahraničia.

14:27 Ruskí opoziční politici apelujú na prezidenta Vladimira Putina, aby vydal výnos, ktorým by sa oficiálne ukončila tzv. čiastočná mobilizácia. Vyhlásená bola 21. septembra a v rámci nej boli do bojov na Ukrajine povolané tisíce záložníkov. Informoval o tom v utorok britský denník The Guardian a televízia Sky News.

14:05 Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že z "Kyjevom ovládaných území" sa vrátilo 60 ruských vojakov. Ako informovala americká spravodajská televízia CNN, navrátení vojaci sa budú liečiť a rehabilitovať v zariadeniach ruského ministerstva obrany. Ruské ministerstvo obrany neuviedlo koľko ľudí bolo v rámci výmeny odovzdaných ukrajinskej strane, informuje TASR.         

13:50 Ruské úrady pátrajú po mužovi s guľometom, ktorý dezertoval z armády a na úteku zranil niekoľkých policajtov. Ruské médiá o mužovi píšu ako o "dezertérovi s guľometom". Podľa ich správ z tejto zbrane strieľal na políciu pri colnici na okraji mesta Novošachtinsk pri hraniciach s Ukrajinou. 

Ruský kanál 112 na platforme Telegram uvádza, že policajti pátrali v predmetnej oblasti po nezvestnej žene, keď sa zrazu z lesa vynoril maskovaný muž a začal strieľať na policajné vozidlo.

Ruský spravodajský portál Mash.ru informoval, že muž postrelil dvoch policajtov. Podľa správy tohto servera prišiel útočník z ukrajinskej strany hraníc. V rámci pátrania uzavreli cesty v meste Novošachtinsk a jeho okolí. Dočasne zatvorené sú aj tamojšie škôlky a školy. Obyvateľov mesta a predmestí zároveň vyzvali, aby nevychádzali na ulice. 

13:15 Vyšetrovatelia Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB) požiadali o zatknutie dvoch ukrajinských političiek. Ide o vicepremiérku Irynu Vereščukovú a prvú námestníčku rezortu zahraničných vecí v Kyjeve Emine Džaparovovú. Pre agentúru AFP to uviedol hovorca moskovského súdu. Ruská štátna agentúra RIA Novosti napísala, že uvedené osoby boli obvinené "z narušenia územnej celistvosti Ruska". 

12:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Doneckú oblasť, pričom sa zastavil aj v meste Sloviansk ležiacom neďaleko Bachmutu, ktorý sa už niekoľko mesiacov pokúšajú dobyť ruské sily. 

Zelenskyj sa objavil vo videu - zverejnenom na sociálnych sieťach - v zimnej bunde stojac pri obrovskom modro-žltom nápise mesta Sloviansk, pričom si uctil minútou ticha pamiatku padlých ukrajinských vojakov. "Z celého srdca vám blahoželám k tomuto veľkému sviatku, (utorkovému ukrajinskému) dňu ozbrojených síl," povedal prezident v Sloviansku. 

12:15 Rusko je presvedčené, že nájde nových kupcov pre svoju ropu. Uvalenie cenového stropu na jej vývoz zo strany Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine tak Moskva nepovažuje za tragédiu. 

Cenový strop, ktorý vstúpil do platnosti v pondelok (5. 12.), sa snaží obmedziť príjmy Ruska z predaja ropy, ktoré využíva na financovanie vojny na Ukrajine. A zároveň má zabezpečiť, aby Rusko aj naďalej zásobovalo ropou svetový trh.

"Nepochybujem o tom, že sa nájdu kupci pre náš produkt," povedal v utorok novinárom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Sergej Rjabkov. A dodal, že ruské úrady sa na zavedenie cenového stropu pripravili. "Uvidíme, ako zareaguje trh, ale v každom prípade naše záujmy v tejto oblasti budú tak či onak zabezpečené," citovali Rjabkova ruské tlačové agentúry.

11:55 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok označil kauzu s ruskou televíziou Dožď, ktorej lotyšské úrady odobrali vysielaciu licenciu, za "príklad ilúzií o slobode slova na Západe". Informovala o tom britská stanica BBC.

11:30 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo zabitých 443 detí a viac ako 853 ich bolo zranených. Podľa britskej stanice BBC to uviedla ukrajinská generálna prokuratúra v tlačovej správe o bilancii 286. dňa vojny rozpútanej Ruskom. Väčšina detí zahynula alebo utrpela zranenia počas bojov v Doneckej, Charkovskej, Kyjevskej, Mykolajivskej, Záporožskej, Chersonskej, Černihivskej, Luhanskej a Dnepropetrovskej oblasti.

11:15 Ruská exilová nezávislá televízia Dožď považuje obvinenia, na ktorých základe prišla v Lotyšsku o vysielaciu licenciu, za "nespravodlivé a absurdné". Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter vedenie TV Dožď informovalo, že stanica prestane vysielať v káblovej televízii, ale zostane pôsobiť na platforme YouTube. 

"Pokračujeme v práci a všetky obvinenia voči nám považujeme za nespravodlivé a absurdné," uviedla televízia Dožď po tom, ako bola lotyšskými úradmi obvinená z toho, že okrem iných údajných porušení pravidiel vo vysielaní ukázala anektovaný ukrajinský polostrov Krym ako súčasť Ruska.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu