Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Podpis dohody s USA o raketovom štíte odložili

Dohodu o vybudovaní raketovej základne má prísť do Prahy podpísať americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová.
Dohodu o vybudovaní raketovej základne má prísť do Prahy podpísať americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová. (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Podpis dohody o raketovej obrane medzi Českou republikou a Spojenými štátmi odložili. Informovalo o tom v pondelok české ministerstvo zahraničných vecí.

Nový oficiálny dátum zatiaľ neurčili, no americkí diplomati v Prahe ako možnosť uviedli začiatok mája. Dohodu o vybudovaní raketovej základne na českom území, proti ktorej v pondelok opäť protestovali aktivisti, má prísť do hlavného mesta ČR Praha podpísať americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová.

Hovorkyňa českého rezortu zahraničia Zuzana Opletalová uviedla, že vyjednávačom sa zatiaľ nový termín oficiálneho podpísania dohody nepodarilo dohodnúť. "Navrhovali sme 5. máj, ale bez úspechu," uviedla.

Český premiér Mirek Topolánek v pondelok uviedol, že dohodu by mohli podpísať začiatkom júna spolu s vedľajším dokumentom týkajúcim sa daní a právneho štatútu amerických vojakov, ktorí majú byť rozmiestnení na českom území. Rokovania o doplňujúcej dohode zatiaľ neboli ukončené. Obe dohody musí schváliť parlament.

V pondelok desiatky aktivistov Greenpeace prenikli do vojenskej oblasti juhozápadne od Prahy, kde má byť radarová základňa vybudovaná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu