Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koniec maďarskej atómovky? Naši južní susedia zvažujú zrušenie zastropovania cien benzínu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Do Maďarska chodili tankovať aj Slováci. Štát totiž určil ceny, ktoré platia od polovice novembra minulého roka. Zdá sa však, že teraz je "geniálnemu" nápadu koniec.

Aj napriek varovaniam odborníkov, vláda Viktora Orbána v Maďarsku minulý zastropila ceny benzínu. To spôsobilo, že do krajiny chodili tankovať aj nemaďarskí vodiči, najmä Slováci. Koncom mája preto maďarská vláda zakázala tankovať za štátom určené ceny motoristom, ktorí nemajú maďarské EČV.

"Zneužívajú situáciu, v ktorej je maďarská cena 480 forintov (1,26 eur) za liter oproti 700- až 900-forintovej cene v iných krajinách Európy," uviedol vtedy šéf úradu vlády Gergely Gulyás na tlačovej konferencii. Aj napriek opatreniam sa nemaďarským vodičom podarilo tankovať za lacnejšie. Teraz to však vyzerá tak, že od 1. januára sa opatrenia skončia. 

archívne video

Sulík uviedol, že predložili niekoľko návrhov: Môžeme znížiť spotrebné dane na benzín a naftu, môžeme znížiť aj DPH na základné potraviny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vláda Viktora Orbána totiž uviedla, že toto opatrenie zruší v prípade, keď nebudú dodávky ropy Ural z Ruska dostatočné alebo maďarská rafinéria Danube nebude v plnej prevádzke. "Samozrejme, že vláda bude aj naďalej robiť všetko pre to, aby zabezpečila bezpečnú dodávku paliva,“ uviedla kancelária predsedu vlády pre maďarský portál ATV. Upozornil na to portál tvnoviny.sk. 

Viac o téme: CenyBenzínMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu