Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na obežnej dráhe je druhý testovací satelit Galilea

Raketa typu Sojuz opustila štartovaciu rampu približne o 23:16 SEČ.
Raketa typu Sojuz opustila štartovaciu rampu približne o 23:16 SEČ. (Zdroj: TASR)

MOSKVA - V poradí druhý experimentálny satelit Giove-B v rámci satelitno-navigačného projektu Európskej únie Galileo úspešne vystrelili z kazašského kozmodrómu Bajkonur.

"Raketa typu Sojuz opustila štartovaciu rampu približne o 23:16 SEČ (Stredoeurópsky čas) a následne krátko po 3:00 ráno SEČ dosiahol satelit svoju pozíciu na obežnej dráhe Zeme. Satelit sa oddelil od rakety, čo znamená, že štart bol v tomto prípade úspešný," uviedol pre médiá Jean-Yves Le Gall, prezident Starstemu - rusko-európskej spoločnosti, ktorá mala na starosti štart.

Európska vesmírna agentúra (ESA - European Space Agency) uviedla, že na diaľku už päťstokilogramový satelit nastavil svoje solárne panely a postupne prevezme funkciu satelitu Giove-A, ktorý je na orbite už od decembra 2005. Satelit vo svojich útrobách skrýva aj atómové hodiny, najpresnejšie hodiny na Zemi, ktoré vyslali do vesmíru vôbec prvý raz. Práve presnosť je veľmi dôležitá pre tento navigačný systém, keďže je založený na čase prenosu medzi satelitom a pozemným recipientom.

Prvé štyri operačné satelity, z celkového počtu až tridsať, projektu Galileo by mali byť ruskými raketami typu Sojuz vynesené na obežnú dráhu v prvom kvartáli roka 2010. "Nemôžeme žiť vo svete, kde sa spoliehame len na jeden pozičný, navigačný systém, ktorý prevádzkujú USA. Galileo bude symbolom európskej zvrchovanosti," uviedol európsky komisár pre dopravu Jacques Barrot.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu