Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajinskí politici navrhli zákaz pôsobenia ruskej pravoslávnej cirkvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajinskí politici predložili návrh zákona, ktorým by sa zakázala činnosť ruskej pravoslávnej cirkvi na území Ukrajiny, informuje stanica Sky News.

Predložený návrh zákona zahŕňa tiež úplný zákaz všetkých náboženských organizácií, ktoré sú spojené s ruskou pravoslávnou cirkvou vzhľadom na jej úzke väzby na Kremeľ. Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonali v utorok raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) vo svojom vyhlásení uviedla, že išlo o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine. Podľa ukrajinskej poslankyne Iryny Frizovej je zákon zameraný na "zamedzenie hrozieb pre národnú bezpečnosť Ukrajiny a na zaistenie poriadku, pretože ruská pravoslávna cirkev už pridlho vykonáva otvorené protiukrajinské a sabotážne aktivity a obhajuje všetky činy zločineckého ruského režimu".

SBU zhabala proruskú literatúru aj veľký obnos peňazí

SBU v stredu podľa agentúry AFP zároveň uviedla, že zhabala "proruskú literatúru" i peňažnú hotovosť a vykonala výsluchy osôb počas záťahov v niekoľkých pravoslávnych kláštoroch, čo vyvolalo rozhorčenie Kremľa.Zhabaná literatúra sa podľa SBU využívala na propagandistické účely v seminárnych a farských školách. Celkovo boli vykonané razie vo viac ako 350 objektoch spojených s ruskou pravoslávnou cirkvou.

SBU tiež uviedla, že skonfiškovala "viac než dva milióny ukrajinských hrivien (55.000 dolárov), vyše 100.000 dolárov a niekoľko tisíc ruských rubľov". Vo vyhlásení bezpečnostnej služby sa uvádza, že vyšetrovala dovedna 850 ľudí vrátane ruských a ukrajinských občanov, pričom "viac než z nich 50 podstúpilo hĺbkové rozhovory". "Niektorí z nich predložili pasy a vojenské preukazy zo sovietskej éry alebo vôbec nemali originály dokladov, ale len ich kópie, prípadne mali ukrajinské pasy s náznakmi falšovania alebo poškodenia. (Stále) prebiehajú hĺbkové kontroly," uviedla SBU.

Hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi označil koordinované razie za "akt zastrašovania" voči ukrajinským veriacim. Kremeľ medzitým odsúdil razie ako ďalšiu kapitolu údajnej kyjevskej "vojny" proti ruskej cirkvi. Rusko stratilo mnoho ukrajinských farností v roku 2019, keď schizma podnietená anektovaním Krymu Moskvou a jej podpora separatistického povstania na východe Ukrajiny viedli k vytvoreniu nového Kyjevského patriarchátu.

Viac o téme: PoliticiZákazPravoslávna cirkevPôsobenieRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu