Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európsky parlament odobril rozpočet EÚ na rok 2023: Zameraný je na Ukrajinu, energetiku a obnovu

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu prijali rozpočet EÚ na budúci rok, ktorý predsedníčka EP Roberta Metsolová už aj podpísala.

Europarlamentu sa počas vyjednávaní podarilo presadiť, že viac ako jedna miliarda eur - nad rámec pôvodného návrhu eurokomisie - pôjde na kľúčové priority, ako je humanitárna pomoc, program Erasmus+ či infraštruktúra. Celkový rozpočet na rok 2023 je 186,6 miliardy eur vo viazaných rozpočtových prostriedkoch, kým platby sú stanovené na 168,7 miliardy eur. Za túto podobu rozpočtu zahlasovalo 492 poslancov, 66 boli proti a 46 sa hlasovania zdržali. Budúcoročný rozpočet podľa europoslancov zaistí lepšiu a účinnejšiu podporu pri riešení dôsledkov vojny na Ukrajine a procesu obnovy po pandémii.

Humanitárna pomoc sa navýšila o 150 miliónov eur

Poslanci zabezpečili dodatočné finančné prostriedky na viaceré programy. Humanitárna pomoc sa navýšila o 150 miliónov eur, Erasmus+ získa ďalších 120 miliónov na podporu študentov a učiteľov z Ukrajiny, Fond pre azyl, migráciu a integráciu získa navyše 36,5 milióna eur, Nástroj na riadenie hraníc a víz plus dostane o 10 miliónov eur viac, Nástroj susedstva, rozvojovej a medzinárodnej spolupráce (NDICI – Globálna Európa) pre južné a východné susedstvo EÚ dostane ďalších 280 miliónov eur a na vojenskú mobilitu sa pridá 58,8 milióna eur.

Zákonodarcovia obnovili položku 200 miliónov eur

Poslancom sa podarilo zvýšiť financie na posilnenie energetickej nezávislosti EÚ, na podporu občanom a malým a stredným podnikom pri platení vysokých účtov za energiu a zároveň podporiť ekologickú transformáciu a biodiverzitu. Programy s dodatočnou podporou zahŕňajú: Výskumný program Horizont Európa (10 miliónov eur naviac), Nástroj na prepájanie Európy (103,5 milióna eur), Program LIFE v oblasti životného prostredia a klímy (30 miliónov eur). Zákonodarcovia obnovili položku 200 miliónov eur, ktoré členské štáty vyškrtli na program EU4Health, a získali ďalších 7,5 milióna eur. Ich argumentom je, že pandémia ochorenia COVID-19 ešte neskončila.

Približne 94 % rozpočtu EÚ je určených občanom, regiónom, mestám...

Medzi ďalšie priority, o ktoré EP bojoval a získal dodatočnú podporu, patria: Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (41,4 milióna eur navyše), Program Kreatívna Európa (7,5 milióna eur), Program Práva a hodnoty (tri milióny eur) a Európska prokuratúra (2,5 milióna eur). V správe EP sa uvádza, že približne 94 % rozpočtu EÚ je určených občanom, regiónom, mestám, poľnohospodárom a podnikom.

Viac o téme: RozpočetEurópsky parlamentEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu