Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záplavy na Balkáne si vyžiadali šiestich mŕtvych: Vyvolali rozsiahle evakuácie

Záplavy na Balkáne Zobraziť galériu (2)
Záplavy na Balkáne (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda)

TIRANA - Životy najmenej šiestich ľudí si vyžiadali záplavy, ktoré v dôsledku prívalových dažďov za posledné dva dni postihli územie Balkánu. Povodne tiež vyvolali rozsiahle evakuácie obyvateľov a spôsobili značné škody. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Na severozápade Albánska, jednej z najviac zasiahnutých oblastí, voda zaplavila rozsiahle plochy poľnohospodárskej pôdy a stovky domov. V oblasti došlo aj k výpadkom elektrickej energie, úrady museli evakuovať množstvo rodín.

V pondelok ráno našli policajní potápači telá dvoch nezvestných mužov, otca a syna, ktorých auto v nedeľu zmietla povodňová voda v dedine Boge, približne 150 kilometrov severne od hlavného mesta Tirana. Ďalší štyria ľudia zahynuli cez víkend v dôsledku rozvodnenia riek v Čiernej Hore a Srbsku. V Čiernej Hore sa utopila žena spolu so svojimi dvoma deťmi, keď sa ich auto z mosta zrútilo do rieky. Na juhu Srbska sa po páde do rieky utopil dvojročný chlapec.

Záplavy na Balkáne
Zobraziť galériu (2)
Záplavy na Balkáne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda)

Úrady vyhlásili výnimočný stav

Úrady v regióne Raška na juhozápade Srbska vyhlásili pre silné záplavy výnimočný stav. V oblasti nasadili aj armádu pomáhajúcu s evakuáciou miestneho obyvateľstva a zaisťovaním dodávok pitnej vody a potravín. Záplavy zasiahli aj oblasti na západe Kosova, spôsobili škody na budovách a vynútili si zatvorenie škôl. Obete na životoch miestne úrady bezprostredne nehlásili.

Viac o téme: ZáplavyPovodneObeteŠkodyEvakuáciaBalkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu