Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počet obetí zemetrasenia v Indonézii stúpa: Hlásia už 162 obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Firman Taqur)

JAKARTA - Najmenej 162 životov si vyžiadalo pondelňajšie zemetrasenie s magnitúdou 5,6, ktoré zasiahlo západnú časť indonézskeho ostrova Jáva. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie miestnych úradov.

Epicentrum otrasov bolo pri meste Cianjur (vysl. "čiandžur"), ležiacom v rovnomennej oblasti a zhruba 100 kilometrov južne od hlavného mesta Jakarta, v ktorom bol zemetrasenie taktiež citeľné. Otrasy vychádzali z hĺbky približne 10 kilometrov.  "S ľútosťou vám oznamujem, že 162 (ľudí) je mŕtvych," uviedol guvernér provincie Západná Jáva Ridwan Kamil. Tieto údaje pre AFP potvrdil aj hovorca mestskej samosprávy v meste Cianjur v tejto provincii.

Šéf samosprávy oblasti Cianjur Herman Suherman zase uviedol, že väčšinu z úmrtí zaznamenali v jednej z tamojších nemocníc. Obeťami boli najmä ľudia, ktorých usmrtili úlomky zrútených budov. Zmienená nemocnica sa po zemetrasení ocitla bez elektrického prúdu a lekári tak nemohli vykonávať mnohé zákroky. Okrem výpadku prúdu čelí nemocnica prílevu pacientov a nedostatku zdravotníckeho personálu. Pri otrasoch boli poškodené tisícky domov. V samotnom meste Cianjur boli zdevastované obchody, jedna z nemocníc a napríklad aj islamská internátna škola, uvádzajú miestne médiá.

Počet obetí zemetrasenia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Firman Taqur)

Zranených, medzi ktorými je aj veľa detí, ošetrujú záchranári aj pred nemocnicami, na parkoviskách či terasách. V oblasti Cianjur zaznamenali po zemetrasení aj viacero zosuvov pôdy. Indonézsky geofyzikálny úrad BMKG tiež informoval, že v oblasti dosiaľ zaznamenali prinajmenšom 25 dotrasov a obyvateľov varoval pred ďalšími. Indonéziu postihujú často zemetrasenia i erupcie sopiek. Toto súostrovie totiž leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne.

Počet obetí zemetrasenia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Firman Taqur)

Sústrasť vyjadril aj český minister zahraničných vecí

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyjadril šéfke indonézskej diplomacie Retno Marsudiovej sústrasť v súvislosti s pondelňajším zemetrasením na ostrove Jáva. "So zármutkom som sa dopočul o zemetrasení na Západnej Jáve. Moje myšlienky sú s rodinami obetí," napísal Lipavský na sociálnej sieti Twitter. "V mene Česka by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť Retno Marsudiovej," dodal šéf českej diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí ČR nemá informácie, že by medzi obeťami zemetrasenia boli českí občania. "Podľa doterajších informácií indonézskeho ministerstva zahraničia nebol medzi obeťami žiaden cudzinec," povedala vedúca oddelenia komunikácie rezortu Mariana Wernerová.

Viac o téme: Zemetrasenie IndonéziaJakarta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu