Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Severná Kórea vypálila ďalšiu balistickú raketu smerom do Japonského mora

Ľudia v Soule sledujúci odpálenie balistickej strely
Ľudia v Soule sledujúci odpálenie balistickej strely (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL - Severná Kórea vo štvrtok vypálila smerom do Japonského mora ďalšiu balistickú raketu krátkeho doletu. Informovala o tom juhokórejská armáda. Správa z agentúr AP a Jonhap.

Vypálenie strely sa uskutočnilo len niekoľko hodín po tom, čo Pchjongjang vyhlásil, že ak budú Spojené štáty stále trvať na svojich záväzkoch brániť svojich spojencov v indicko-tichomorskom priestore, uskutoční "intenzívnejšie vojenské operácie". Agentúra AP pripomína, že vypálenie balistickej rakety sa uskutočnilo po trilaterálnom stretnutí amerického prezidenta Joea Bidena, japonského premiéra Fumia Kišidu a juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola v Kambodži, ktorí testy balistických striel zo strany KĽDR ostro odsúdili.

Mimoriadne zintenzívnenie skúšok zbraní

Severná Kórea tento rok mimoriadne zintenzívnila skúšky zbraní. Skúšobne odpálila už viac než dve desiatky balistických rakiet, pričom jedna z nich preletela aj ponad Japonsko. Na začiatku novembra vypálila vyše 30 rakiet do Japonského a Žltého mora v reakcii na šesťdňové spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov. V súvislosti so zvýšenou vojenskou aktivitou Severnej Kórey sa množia náznaky, že KĽDR už dokončila prípravy na svoj siedmy jadrový test.

Viac o téme: Balistická raketaKóreaKĽDRJaponské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu